Καπέλα στις πιστωτικές τέλος: τα «παραδείγματα» Aegean-Village

Καπέλα στις πιστωτικές τέλος: τα «παραδείγματα» Aegean-Village
Έχετε δοκιμάσει να κλείσετε αεροπορικό εισιτήριο ή εισιτήρια κινηματογράφου με πιστωτική κάρτα; Αν ναι σίγουρα θα έχετε βρεθεί μπροστά από την δυσάρεστη έκπληξη να πληρώσετε καπέλο στην τιμή γιατί «κάνατε το λάθος» να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας αντί να πάτε στο γκισέ την αεροπορικής εταιρίας ή του κινηματογράφου να πάρετε τα εισιτήριά σας.


Όλα αυτά όμως λαμβάνουν τέλος μετά την έκδοση της κοινοτικής οδηγίας 2011/83/ΕΕ σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών η οποία έχει τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα από τις 13 Ιουνίου (Διαβάστε λεπτομέρειες για όλες τις αλλαγές πατώντας εδώ).
Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι έμποροι δεν θα μπορούν πλέον να επιβαρύνουν τους καταναλωτές για τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα (ή άλλο μέσο πληρωμής) επιπλέον του κόστους που όντως συνεπάγεται η χρήση αυτών των μέσων πληρωμής. Αν ληφθεί υπό όψιν ότι το κόστος της κάρτας δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 2% έως 3% της αξίας μιας συναλλαγής τότε καθίσταται αντιληπτό ότι η χρέωση 1 Ευρώ «καπέλου» για την έκδοση εισιτηρίου κινηματογράφου αξίας 6 Ευρώ κινείται πέρα από κάθε λογική.
Και αυτό για παράδειγμα συμβαίνει στα Village Cinemas όπου η χρήση πιστωτικής συνεπάγεται πρόσθετη χρέωση 1 Ευρώ όχι ανά συναλλαγή αλλά ανά εισιτήριο. Δηλαδή ένας αγοραστής 5 εισιτηρίων αξίας 30 Ευρώ πληρώνει επιπλέον 5 Ευρώ για την έκδοση των εισιτηρίων μέσω της πιστωτικής δηλαδή αυξημένο κόστος κατά περίπου 17% σε σχέση με το αν αγόραζε το εισιτήριο από τι γκισέ. Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε υπερβολική χρέωση. Τα ίδια ισχύουν σε πολλές περιπτώσεις για εισιτήρια που εκδίδονται μέσω διαδικτύου και αφορούν σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ψυχαγωγικά θεάματα.
Επίσης στην περίπτωση της Aegean βλέπουμε για μια πτήση προς την Αλεξανδρούπολη που κοστίζει 110 Ευρώ με τους φόρους και 95 χωρίς τους φόρους υπάρχει χρέωση 3 Ευρώ ανά επιβάτη αν χρησιμοποιήσει κάρτα για την αγορά εισιτηρίου πλην της co-branded card της Aegean. Αυτό πέραν της χρέωσης δημιουργεί και ερωτήματα αθέμιτης πρακτικής γιατί ουσιαστικά στρέφει τον πελάτη στη χρήση της κάρτας της εταιρίας. Για πτήσεις εξωτερικού η χρέωση είναι 6 Ευρώ και 8 Ευρώ σε άλλες χώρες. Μάλιστα για τη χρέωση η Aegean αναφέρει τα εξής:
«Η χρέωση κάρτας πληρωμής που ισχύει για όλες τις πτήσεις εσωτερικού είναι €3 ανά επιβάτη (εξαιρούνται τα βρέφη). Η χρέωση κάρτας πληρωμής που ισχύει για πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, Ιταλίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Ελβετίας, Τουρκίας, Ισραήλ, Πολωνίας, Τσεχίας, Λίβανος, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ισραήλ, Ιορδανίας, Αιγύπτου είναι €6 ανά επιβάτη (εξαιρούνται τα βρέφη).
Η χρέωση κάρτας πληρωμής που ισχύει για πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, Βελγίου, Ισπανίας, Σουηδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ρωσίας, Γεωργίας, Ουκρανίας, Η.Π.Α., Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Δανίας, Φινλανδίας, Σινγκαπούρης, Αυστραλίας, Αζερμπαϊτζάν είναι €8 ανά επιβάτη (εξαιρούνται τα βρέφη). Η χρέωση κάρτας πληρωμής που ισχύει για πτήσεις μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Βελγίου, Γαλλίας είναι €8 ανά επιβάτη (εξαιρούνται τα βρέφη). Για πτήσεις μεταξύ Κύπρου και υπόλοιπων διεθνών προορισμών, η αντίστοιχη χρέωση είναι €6 ανά επιβάτη.Η χρέωση κάρτας πληρωμής που ισχύει για πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι £7 ανά επιβάτη (εξαιρούνται τα βρέφη).
Η χρέωση κάρτας πληρωμής δεν πιστώνεται.

Η χρέωση κάρτας πληρωμής ισχύει για όλες τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, με εξαίρεση την Aegean Bonus Visa και την Aegean Visa (Cyprus).»
Το γεγονός ότι η χρέωση της κάρτας πληρωμής δεν πιστώνεται δημιουργεί ερωτήματα για το ποιος εισπράττει τα χρήματα αυτά αλλά και με ποιο τρόπο γίνεται η τιμολόγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ