Ψάχνετε κοντινό προορισμό για Πάσχα; Έχουμε μια ιδέα για εσάς

Ψάχνετε κοντινό προορισμό για Πάσχα; Έχουμε μια ιδέα  για εσάς
 Συνδυάζεις και αυτοκίνητο και πλοίο για να φτάσεις. Κι όμως δεν είναι μακριά. Ούτε τα έξοδα μεταφοράς απλησίαστα. Όσο για τα αξιοθέατα, ουκ ολίγα. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε «κουρκουμπίνες»      

Προορισμός

Η Κάρυστος, κωμόπολη με μακρά ιστορική διαδρομή, ωραίες πλατείες και νεοκλασικά κτίρια, απλωμένη στο μυχό του ομώνυμου όρμου της Νότιας Εύβοιας.

Πώς θα φθάσετε

Με ορμητήριο την Αθήνα, στην Κάρυστο μπορείτε να φθάσετε είτε οδικώς (μέσω Χαλκίδας) είτε ακτοπλοϊκώς από τη Ραφήνα (ακτοπλοϊκή σύνδεση Ραφήνα-Μαρμάρι και στη συνέχεια οδικώς έως την Κάρυστο).

Τι θα δείτε

  • Το Μπούρτζι, βενετσιάνικη οχύρωση του 13ου αιώνα, κοντά στο λιμάνι.
  • Το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.
  • Το Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Το Κοκκινόκαστρο ("Castello Rosso"), χτισμένο στις αρχές του 13ου αιώνα, κοντά στους Μύλους, χωριό με πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και παραδοσιακές ταβέρνες.
  • Το ρωμαϊκό λατομείο μαρμάρου ("Κύλινδροι" ή "Κολόνες"), πάνω από τους Μύλους. Χάρη στα λατομεία του τοπικού πρασινόλευκου μαρμάρου, της Καρυστίας λίθου, η περιοχή της Καρυστίας έγινε γνωστή στο ρωμαϊκό κόσμο.
  • Το ορεινό συγκρότημα της Όχης, με έντονο ανάγλυφο, μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, τρεχούμενα νερά, σπάνια χλωρίδα και ορνιθοπανίδα, αρχαιολογικές θέσεις και πυκνό δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών.
  • Το ορειβατικό καταφύγιο της Όχης και, σε μικρή απόσταση, τον Καστανόλογγο, περιοχή με υπεραιωνόβιες καστανιές.
  • Το πετρόχτιστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, κοντά στην ψηλότερη κορυφή της Όχης.
  • Το Δρακόσπιτο της Όχης,μεγαλιθική κατασκευή, σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Χιλιομετρικές αποστάσεις - κόστος μετάβασης/επιστροφής

Η Κάρυστος απέχει γύρω στα 125 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και γύρω στα 205 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Με σημείο αφετηρίας την Αθήνα, το κόστος καυσίμων για μετάβαση/επιστροφή από την Κάρυστο υπολογίζεται γύρω στα 45 ευρώ για κινητήρες βενζίνης και γύρω στα 27 ευρώ για κινητήρες diesel.

Το κόστος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης (Ραφήνα-Μαρμάρι) ανέρχεται στα 7 ευρώ για τους ενηλίκους (ισχύουν μειωμένες τιμές για παιδιά, πολυτέκνους και φοιτητές), στα 23 ευρώ για τα οχήματα και στα 4,50 - 7,50 ευρώ για μοτοσυκλέτες (αναλόγως του κυβισμού).

Έξοδα διαμονής

Το κόστος διαμονής σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής της Καρύστου ανέρχεται στα 30-40 ευρώ κατ’ άτομοανά διανυκτέρευση.

Tip

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές νοστιμιές: κοκκινιστό κόκορα με «κουρκουμπίνες» (χειροποίητα ζυμαρικά), χορτόπιτα με τυρί, τουλουμοτύρι, παστέλι, αμυγδαλωτά, γλυκά ταψιού και κουταλιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ