Καταναλωτικές Ενώσεις μαϊμού στο στόχαστρο των αρχών. Πού ψάχνουν

Καταναλωτικές Ενώσεις μαϊμού στο στόχαστρο των αρχών. Πού ψάχνουν
Σε τροχιά έρευνας αλλά και σύγκρουσης με δεκάδες ελληνικές καταναλωτικές οργανώσεις ετοιμάζεται να τοποθετηθεί η κυβέρνηση η οποία κατόπιν πιέσεων κλιμακίων της Ε.Ε. θα προχωρήσει σε ενδελεχή έρευνα των στοιχείων αλλά και του τρόπου χρηματοδότησης αυτών, κατά το πρότυπο των ανάλογων ελέγχων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πρόσφατα έβγαλε μεγάλα «λαβράκια».


Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη οι περίπου 60 τέτοιου είδους οργανώσεις φέρονται να έχουν λάβει μεγάλα ποσά από κρατικές αλλά και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις υποτίθεται για να προωθήσουν την καταναλωτική συνείδηση στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν κινηματικού χαρακτήρα δράσεις. Παρά ταύτα, καταγγελίες που είναι εν γνώσει και της τόσο κυβέρνησης όσο και των Βρυξελλών αναφέρονται σε οργανώσεις-μαϊμούδες, που δεν έχουν τα χιλιάδες ή εκατοντάδες μέλη που θέλουν να παρουσιάσουν και οι οποίες έχουν από ελάχιστο έως και ανύπαρκτο έργο. Ήδη το θέμα μάλιστα είναι όχι απλά σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία μάλιστα εδώ και αρκετές ημέρες εγκαινίασε μια ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων καταναλωτών για τα δικαιώματα τους.

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΕΡΓΟ

Ήδη τα πρώτα στοιχεία αναφέρονται σε καταναλωτικές οργανώσεις από την Κρήτη ή τη βόρεια Ελλάδα οι οποίες ενώ παρουσιάζονταν ως «μαζικές» με συμμετοχή δήθεν εκατοντάδων μελών, δεν έχουν μέχρι και σήμερα διασταυρωθεί να έχουν πάνω από τρία, τέσσερα ή και πέντε μέλη, δεν διατηρούν σταθερά γραφεία ή όταν τα παρουσιάζουν αυτά με τίποτα δεν δικαιολογούν τα ποσά που κατά καιρούς έλαβαν. Επίσης αρκετές εξ αυτών δεν έχουν καν εκδόσεις φυλλαδίων, δεν τηρούν αρχεία και φυσικά το κινηματικό και μαζικό τους έργο είναι ανύπαρκτο. Το περίεργο μάλιστα είναι πως ο Συνήγορος του Καταναλωτή παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του για διάφορα θέματα δεν έχει παρέμβει μέχρι στιγμής γι' αυτές τις οργανώσεις οι οποίες μάλιστα συχνά συνδεόμενες με δικηγορικά γραφεία «πουλούσαν» υπηρεσίες διευθέτησης νομικών διαφορών ή ακόμα και κόκκινων δανείων σε πολίτες. Όμως και μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις μαθαίνουμε πως θα τεθούν στο στόχαστρο της έρευνας κυρίως για να αποδείξουν το που και πως διέθεσαν τα χρήματα που ως ενισχύσεις έλαβαν, είτε αυτές έφταιγαν και διασπάθισαν δημόσιο χρήμα είτε όχι. Κι αυτό διότι πηγές από την Ε.Ε. αναφέρονται σε ατασθαλίες που περιλαμβάνουν συμμετοχή μεγάλου καταναλωτικού φορέα από τη Θεσσαλονίκη. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το λόγο εκτός της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών αρχών θα έχει πλέον και ο Οργανισμός κατά της Απάτης, ο ευρωπαϊκός OLAF που ελέγχει όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης για τα τελευταία χρόνια. Ο περιβόητος OLAF ήδη εδώ και μερικές ημέρες έχει ενισχύσει την παρουσία του στην Αθήνα και ελέγχει προς τα πού πήγαν οι πόροι του ΕΣΠΑ μετά και από σχετικές καταγγελίες.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως για μαϊμού καταναλωτικές οργανώσεις στο πρόσφατο παρελθόν είχε μιλήσει και η Ένωση Καταναλωτών Κρήτης. Επρόκειτο για επιτήδειους οι οποίοι έστηναν παγίδες σε ανυποψίαστους πολίτες με απώτερο σκοπό να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, «πουλώντας» την ελπίδα διαγραφής χρεών και διευθέτησης τραπεζικών δανείων. Οι παραπάνω τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστα θύματα και υπόσχονταν βοήθεια με το αζημίωτο. Οι πρώτες πάντως έρευνες δείχνουν το δρόμο προς συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία τα οποία επί της ουσίας «έστηναν» καταναλωτικές οργανώσεις με διευθύνσεις και τηλέφωνα στα ίδια τα νομικά γραφεία ενώ υπήρξαν μηχανισμοί συγκέντρωσης χρημάτων που δεν συνάδουν με την κείμενη νομοθεσία και από οργάνωση με έδρα τον Πειραιά!


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Μια πρώτη προσπάθεια ξεκαθαρίσματος του χώρου των καταναλωτικών οργανώσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν σχέσεις και με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα είχε ξεκινήσει πριν από καιρό από το υπουργείου Εργασίας στο οποίο ανήκει η γενική γραμματεία Καταναλωτή. Τότε είχε υπάρξει μια προσπάθεια μείωσης του αριθμού των οργανώσεων που διάσπαρτες βρίσκονταν ανά την επικράτεια αλλά και της κρατικής επιχορήγησής τους. Πάντως το θέμα μέχρι και σήμερα παραμένει ανοικτό και δημιουργεί αίσθηση το γεγονός πως οι εταίροι ζητούν πλέον στοιχεία για το που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα. Πολύ περισσότερο τώρα που ξεκίνησε και καμπάνια υπέρ των καταναλωτικών δικαιωμάτων την οποία προσωπικά ανακοίνωσε πριν από 10 ημέρες στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κροάτης Επίτροπος Νέβεντ Μίμικα. Πληροφορίες μας επίσης τονίζουν πως στην ιστορία των μαϊμού καταναλωτικών οργανώσεων έχει συμμετοχή γνωστό στέλεχος-δικηγόρος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, τέως βουλευτής της βορείου Ελλάδος του ΠΑΣΟΚ και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ