Πόσα θα μας μένουν να ζήσουμε μετά την πληρωμή των δανείων

Πόσα θα μας μένουν να ζήσουμε μετά την πληρωμή των δανείων
Στα 1.350 ευρώ ορίστηκαν οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης για ένα ζευγάρι με  δύο παιδιά και στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται όλα τα έξοδα, από την διατροφή, τα έξοδα για φως, νερό τηλέφωνο, τα φροντιστήρια των παιδιών, τα έξοδα μετακίνησης, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

Της Εφης Καραγεώργου


Πριν από λίγο το το Κυβερνητικό συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, έδωσε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Τα ποσά που ανακοίνωσε αποτελούν τον μπούσουλα ώστε ο δανειολήπτης να μπορεί να διαπραγματευθεί με την τράπεζα ρύθμιση του δανείου του με καλύτερους όρους αποπληρωμής.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για ένα ζευγάρι με 1 παιδί η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης ορίζεται στα 1.126 ευρώ το μήνα, και με 3 παιδιά στα 1.568 ευρώ το μήνα. Ενώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά η ελάχιστη δαπάνη ορίζεται στα 537 ευρώ το μήνα.
Πιο συγκεκριμένα στις ελάχιστες δαπάνες συνυπολογίζονται τα έξοδα διατροφής και ένδυσης, υπόδησης, το κόστος συντήρησης του σπιτιού (φως, νερό, θέρμανση, κοινόχρηστα), τα φροντιστήρια (περιλαμβάνονται και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί), τα έξοδα μετακίνησης, οι δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη, και αγορά διαρκών καταναλωτικών δαπανών.

Όπως ανακοινώθηκε από την 1 Ιανουαρίου 2015 οι δανειολήπτες θα μπορούν, με βάση τα ποσά που ανακοινώθηκαν, να επαναδιαπραγματεύονται με τις τράπεζες τις δόσεις των δανείων τους, σε συνδυασμό και με τις λύσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας, περιγράφει όλα τα βήματα και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν τράπεζες και δανειολήπτες, προκειμένου να επαναφέρουν σε «ορθή» πορεία τα δάνεια.
Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η καταβολή μικρότερης δόσης, μείωση του επιτοκίου, περίοδος χάριτος, προσωρινή αναβολή πληρωμής των δόσεων, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Προβλέπεται ακόμα και η διαμονή στο σπίτι που έχει αποκτηθεί με στεγαστικό, έναντι ενοικίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ