Γιατί, πόσο και από πότε θα μειωθεί ο λογαριασμός του φυσικού αερίου

Γιατί, πόσο και από πότε θα μειωθεί ο λογαριασμός του φυσικού αερίου
Σημαντικά μειωμένοι αναμένονται οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου των ΕΠΑ για τα νοικοκυριά, αφού η συμφωνία με τους Ρώσους θα έχει αναδρομική ισχύ.

Αυτό σημαίνει πως οι λογαριασμοί φυσικού αέριου της ΔΕΠΑ του επομένου ή του μεθεπόμενου μήνα θα περιλαμβάνουν κατά πάσα πιθανότητα επιστροφή - συμψηφισμό που θα είναι αθροιστική από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, δηλαδή από τα μέσα του καλοκαιριού. Αν επιβεβαιωθούν τα όσα επεσήμανε την Τετάρτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, οι οι μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου εφόσον υπογράφει η συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom μέσα στον Μάρτιο, θα περάσουν από τους λογαριασμούς του Απριλίου. Η μείωση στα τιμολόγια θα είναι της τάξης του 10%-12% καθώς η συμφωνία αφορά το ρωσικό αέριο που καλύπτει το 65% περίπου των συνολικών προμηθειών.
Το υπόλοιπο το παίρνουμε από Αλγερία και Τουρκία. Μεγαλύτερο αναμένεται το όφελος για τους επαγγελματίες (εστιατόρια, καθαριστήρια, ξενοδοχεία, κομμωτήρια κλπ) καθώς είναι πολύ πιο ενεργοβόροι ενώ στους μεγάλους, όπως τους ηλεκτροπαραγωγούς, η μείωση σε συνδυασμό με την αναδρομικότητα αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας. Πέραν της αναδρομικότητας οι λογαριασμοί το αερίου θα είναι από εδώ και στο εξής περί το 12% χαμηλότεροι για όλους δίνοντας μια τόνωση στην οικονομική δραστηριότητα και την βιομηχανία που με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει αργότερα και την απασχόληση.
Για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει η μείωση, έστω μια πολυκατοικία με μηνιαία κατανάλωση αερίου για θέρμανση της τάξης των 500 ευρώ. Εάν έκαιγε από το Νοέμβριο τα καλοριφέρ αυτό σημαίνει ότι τον Απρίλιο θα έχει επιστροφή 300 ευρώ (πέντε μήνες επι 500 ευρώ επι 12%) και περί τα 100 ακόμα ευρώ από τα πάγια και τα έναντι για τους προηγούμενους μήνες. Επομένως ο ένας μήνας χρήσης θα είναι πρακτικά σχεδόν δωρεάν. Από τουδε και στο εξής οι λογαριασμοί των 500 ευρώ θα είναι στα 440

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ