300.000 πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση – Πώς θα «αυτονομηθείτε»

300.000 πολυκατοικίες χωρίς θέρμανση – Πώς θα «αυτονομηθείτε»
Το 40% των πολυκατοικιών της χώρας έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς θέρμανση καθώς οι γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών είτε δεν καταλήγουν σε απόφαση για αγορά πετρελαίου, είτε επιλέγουν να τη λειτουργούν για μια-δύο ώρες την ημέρα. Οι ένοικοι, αναζητούν λύση… αυτονόμησης. Υπάρχει; Δείτε τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και ποιες είναι οι προσφορές γι’ αυτή την περίοδο.

Η ΕΠΑ Αττικής, ανακοίνωσε χθες ειδικό πακέτο για όσους θέλουν να βάλουν αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο στο διαμέρισμα της πολυκατοικίας τους. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτεί το κόστος μετατροπής/εγκατάστασης θέρμανσης αυτόνομης σύνδεσης μεμονωμένου διαμερίσματος (ανεξαρτήτου της ισχύος λέβητα) το ανώτατο μέχρι του ποσού των 1.200€ (συμπ. ΦΠΑ), το οποίο θα αποπληρώνεται σε διάστημα 2 ετών σε 12 διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Επιπρόσθετα, αναπροσαρμόζει τα τέλη σύνδεσης για τις μεμονωμένες συνδέσεις διαμερισμάτων με στόχο να κάνει ακόμα πιο προσιτή στους καταναλωτές τη δυνατότητα πλήρους αυτονόμησης Έτσι, ένα διαμέρισμα που ανήκει σε πολυκατοικία 2-4 διαμερισμάτων θα καταβάλλει 200 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ ένα διαμέρισμα που ανήκει σε πολυκατοικία με 5 ή περισσότερα διαμερίσματα θα καταβάλλει 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Παράλληλα, στη τελευταία κατηγορία προσφέρεται επιπλέον για την περίοδο προσφοράς έκπτωση 50%. Οι προσφορές της ΕΠΑ Αττικής θα ισχύουν μέχρι τις 21 Μαρτίου 2014.

Αυτό λοιπόν είναι το πακέτο. Να δούμε και τι προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο. Βάσει νόμου παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης ατομικού λέβητα ο οποίος λειτουργεί με φυσικό αέριο αρκεί να συμφωνήσει η πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Δηλαδή, πριν μπείτε στη διαδικασία να απευθυνθείτε στην ΕΠΑ Αττικής, θα πρέπει να πάρετε έγκριση από τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας. Αν εξασφαλίσετε το 50% προχωράτε. Αν όχι, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Θεωρητικά, η εξασφάλιση της συναίνεσης της πολυκατοικίας, σας απαλλάσσει και από την υποχρέωση καταβολής των κοινοχρήστων. Πρακτικά, αυτό δεν έχει κριθεί στα δικαστήρια. Σε παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν, τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τα κοινόχρηστα, αλλά να καταβάλλεται έστω το ελάχιστο ποσό, ή το πάγιο ανάλογα με το τι προβλέπει το καταστατικό της πολυκατοικίας.

Αν ξεπεραστούν οι νομικές δυσκολίες, η υπόθεση φτάνει στο πρακτικό κομμάτι. Για την αυτονόμηση, απαιτείται η εγκατάσταση ατομικού λέβητα / καυστήρα και η σύνδεσή του με τα καλοριφέρ του διαμερίσματος. Στις καινούργιες πολυκατοικίες, η διαδικασία είναι πιο εύκολη καθώς η διάταξη των καλοριφέρ είναι οριζόντια με αποτέλεσμα η διασύνδεση να είναι εύκολη. Στις παλαιότερες πολυκατοικίες, η διάταξη των καλοριφέρ είναι κάθετη (γι’ αυτό υπάρχουν και οι σωλήνες που κατεβαίνουν από όροφο σε όροφο) με αποτέλεσμα να χρειάζονται μεγαλύτερες παρεμβάσεις και κατά συνέπεια περισσότερα χρήματα. Το κόστος της μετατροπής, μπορεί να υπερβεί τα 1500-2000 ευρώ.

Άλλη λύση;

Υπάρχουν περιοχές χωρίς φυσικό αέριο. Σε αυτές υπάρχει δυνατότητα αυτονόμησης; Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θα απαλλαγεί κάποιος από τα κοινόχρηστα. Σχετικό νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει. Όπως προαναφέρθηκε, η εγκατάσταση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου επιτρέπεται βάσει σχετικού νόμου του 2003 αρκεί να υπάρχει η έγκριση του 50% συν μιας ψήφου κατά τη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών. Αντίστοιχη πρόβλεψη για άλλη μορφή ενέργειας (π,χ αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά κλπ) δεν υπάρχει. Όποιος αποφασίσει να ζεσταθεί με αυτούς τους τρόπους, οφείλει να πληρώνει τα κοινόχρηστα κανονικά. Τι μπορεί να κάνει; Να ζητήσει να σφραγιστούν τα σώματα του καλοριφέρ στο διαμέρισμα. Τι θα πληρώνει σε αυτή την περίπτωση; Ότι προβλέπει το καταστατικό της πολυκατοικίας.

Αν ξεπεραστεί το πρόβλημα των κοινοχρήστων, θα πρέπει να επιλεγεί εναλλακτική λύση θέρμανσης. Υπάρχουν τα κλιματιστικά, οι αντλίες θερμότητας ή τα ενεργειακά τζάκια. Κάθε λύση έχει τα μειονεκτήματά της. Τα κλιματιστικά καταναλώνουν ρεύμα το οποίο κοστίζει ακριβά. Και εκτός αυτού, μπορεί να χρειαστούν παρεμβάσεις στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση προκειμένου να «αντέξει» τα κλιματιστικά (ειδικά αυτά των 18 ή 24 BTUπου χρειάζονται ενισχυμένα καλώδια). Οι αντλίες θερμότητας απαιτούν μεγάλη επένδυση ενώ τα ενεργειακά τζάκια σας βάζουν σε μεγάλη περιπέτεια. Η τοποθέτηση τέτοιας μορφής θέρμανσης σε πολυκατοικίες χωρίς υποδομή για τζάκι, προϋποθέτει και πάλι έγκριση της πολυκατοικίας. Η τοποθέτηση καμινάδας, συνιστά παρέμβαση στην πρόσοψη της πολυκατοικίας και μπορεί να απαιτεί έγκριση ακόμη και από το σύνολο των ενοίκων της πολυκατοικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ