Πάμε Πάρνωνα; Στάση...Βαμβακού

Πάμε Πάρνωνα; Στάση...Βαμβακού
Η Βαμβακού είναι ένα πανέμορφο χωριό, χωμένο σε μία καταπράσινη χαράδρα του Πάρνωνα. Για να φτάσετε έως εκεί, θα πρέπει να περάσετε από την Τρίπολη και να συνεχίσετε προς τη Σπάρτη, για αρκετά χιλιόμετρα. Μόλις φτάσετε στο Αλεποχώρι, μετρήστε 4,5 χιλιόμετρα και βγείτε αριστερά προς Καρυές. Από αυτό το σημείο, έχετε, ακόμη, 23 χιλιόμετρα, επαρχιακού δρόμου, σε ορεινό κομμάτι, με αρκετές στροφές, για να φτάσετε στον προορισμό σας.


Η διαδρομή:

Απόσταση: 200 χιλιόμετρα (400 χιλιόμετρα με την επιστροφή)

Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες και 20 λεπτά

Διόδια: 16,20 ευρώ

Η Βαμβακού είναι ιδανικός προορισμός για εκείνους που θα ήθελαν να περάσουν ένα ήσυχο διήμερο και να έχουν το ιδανικό ορμητήριο για κοντινές εκδρομές στα υπέροχα χωριά του Πάρνωνα. Η Βαμβακού απέχει μόλις 21 χιλιόμετρα από τον Άγιο Πέτρο, 12 χιλιόμετρα από το καταφύγιο του Πάρνωνα και 23 χιλιόμετρα από την πανέμορφη και ξεχωριστή Καστάνιτσα.

Το χωριό οφείλει, εν μέρει, την ομορφιά του από το γεγονός ότι είναι γενέτειρα του Σταύρου Νιάρχου και άλλων ευεργετών, αλλά και στη συνείδηση των απλών κατοίκων του χωριού ότι μνημεία του πολιτισμού που φτιάχτηκαν με κόπο και μεράκι, πρέπει να συντηρούνται για να διατηρούν αναλλοίωτη και την εικόνα του πανέμορφου χωριού τους.

Η γύρω φύση εντυπωσιάζει, με κυρίαρχες τις εικόνες των ελάτων και των μαυρόπευκων. Μέσα σε αυτά τα δάση υπάρχουν ορειβατικά μονοπάτια, από τα δημοφιλέστερα της Πελοποννήσου για τους λάτρεις της περιπέτειας, όπως εκείνα που με αφετηρία τη Βαμβακού, οδηγούν στις κορυφές Μεγάλη Τούρλα (1935 μ.) και Γαϊτανόρραχη (1803 μ.), αλλά και τη Μονή Μαλεβής, απέναντι από τον Άγιο Πέτρο. Στην Πλατεία του χωριού δεσπόζει ο τρισυπόστατος ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Παντελεήμονος, μπροστά από τις προτομές του Σταύρου και του Σπύρου Νιάρχου, του Πατριάρχη Θεοδώρητου Β', του Κλήμη και το ηρώον του χωριού. Ιδανική σκιά και δροσιά προσφέρει ο θεόρατος πλάτανος, κοντά στην είσοδο του ναού.

Με αφετηρία τη Βαμβακού και με όρεξη για περπάτημα, μπορείτε να φτάσετε στην ιερά μονή της Αγίας Ειρήνης, χωμένη στα βράχια, σε ειδυλλιακή τοποθεσία. Τέλος, στην τοποθεσία "Αρνόμουσγα", σε υψόμετρο 1420 μ. Υπάρχει μικρό καταφύγιο, που μπορεί να φιλοξενήσει ορειβατικούς συλλόγους.

Για τη διαμονή σας, υπάρχει ξενώνας, με 8 δωμάτια, που τον έχει ένα νέο ζευγάρι, πρόθυμο να εξυπηρετήσει, αλλά, ακόμη και να προσφέρει και σπιτικό φαγητό, με μικρή επιβάρυνση στο κόστος. Είναι ένας όμορφος ξενώνας, σε παλιό αρχοντικό, πολύ κοντά στην πλατεία, με τιμές γύρω στα 45-50 ευρώ για το δίκλινο.

Αθήνα - Βαμβακού

Βενζίνη

50 ευρώ

Δωμάτιο

50 ευρώ

Φαγητό-ποτό

60 ευρώ

Διόδια

16,20 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ

176,20 ευρώ