Για ποιους καταναλωτές προτείνει δωρεάν ρεύμα ο Μανιάτης

Για ποιους καταναλωτές προτείνει δωρεάν ρεύμα ο Μανιάτης
Την δωρεάν ηλεκτροδότηση συγκεκριμένων καταναλωτών της ΔΕΗ προτείνει ο υφ. ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, με στόχο να να περιοριστεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης και των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των αστικών κέντρων, που είναι άκρως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Μανιάτης ζητά από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αποφανθεί για το συγκεκριμένο μέτρο και παράλληλα να υποβάλλει και τις δικές της προτάσεις προκειμένου να περιοριστεί η χρήση συστημάτων θέρμανσης με καύση ξύλου σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.
Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός προτείνει για διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων από 150 μg/m3, να υπάρχει μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας, όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος, των ευπαθών ομάδων καταναλωτών οι οποίοι προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.).


Για παράδειγμα, αν εμφανιστούν 3 ημέρες με υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 150 μg/m3, τότε για 6 ημέρες να υπάρξει μηδενική χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές με Κ.Ο.Τ. Παρότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία του ποσοστού των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ. που έχουν εγκατεστημένα συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, αλλά επίσης θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα προς τους πολίτες για στροφή σε λιγότερο ρυπογόνα συστήματα (π.χ. ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κ.λπ.).


Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία πρακτικά θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων. Η ειδική αυτή ρύθμιση θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), κατά την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσει δωρεάν, λόγω υπερβάσεων των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από 150 μg/m3.

Παρακαλούμε για την γνώμη σας σε σχέση με το προτεινόμενο μέτρο, καθώς και την πρόταση συμπληρωματικών ή εναλλακτικών μέτρων που θα μπορούσαν να επιφέρουν δραστικό περιορισμό της χρήσης συστημάτων θέρμανσης με καύση ξύλου σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ Κ.Ο.Τ.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ