Άνοιξε η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης –Οδηγίες χρήσης

Άνοιξε η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης –Οδηγίες χρήσης
Τα «εγκαίνια» της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας θα υποβάλλουμε τις αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Δείτε πώς θα τις συμπληρώσετε για να εισπράξετε την προκαταβολή.  

Μέσω του twitter, ο κ. Θεοχάρης έσπευσε να ανακοινώσει τόσο την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής για το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και την εφαρμογή που μας επιτρέπει να διορθώσουμε λάθη στο έντυπο Α21, το έντυπο μέσω του οποίου εισπράττουμε το οικογενειακό μας επίδομα. Το πρωί του Σαββάτου που επιχειρήσαμε να συνδεθούμε στην εφαρμογή του πετρελαίου θέρμανσης, δεν κατέστη εφικτό. Λογικά τα όποια λάθη θα αποκατασταθούν οπότε καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για την υποβολή της αίτησης καθώς φέτος υπάρχει και το κίνητρο της προκαταβολής.

Δείτε τις απαντήσεις τα ερωτήματα που προκύπτουν:

Με τι κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης;

Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι. (ούτως ή άλλως, οι παλαιοί κωδικοί ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε κανονικά θα πρέπει να πάτε να προμηθευτείτε κλειδάριθμο)

Πέρυσι, δόθηκε η δυνατότητα στους χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, να ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Μένει να φανεί αν αυτή η δυνατότητα θα δοθεί και φέτος καθώς πλέον, έχουν όλοι υποχρεωθεί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση κάτι που σημαίνει ότι διαθέτουν και κωδικό πρόσβασης στο Taxis. Αναμένονται οι νεώτερες οδηγίες από το Υπ. Οικ

Ποια στοιχεία θα πρέπει να συγκεντρώσω για να υποβάλλω την αίτηση;

Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να δηλώσετε:

Α.Τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας σας

Β.Την επιφάνεια της κύριας κατοικίας

Γ.Να δηλώσετε αν η κατοικία είναι νοικιασμένη ή όχι

Δ.Να αναγράψετε το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του εκμισθωτή

Ε.Να δηλώσετε αν η κατοικία σας ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσμα πολλών κατοικιών όπου μοιράζεται η κατανάλωση πετρελαίου.

ΣΤ.Το IBAN του λογαριασμού επιστροφής

Ζ.Το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού

H.Ένα email επικοινωνίας, τηλεφωνο οικίας και κινητό

• Εάν δεν είστε υπόχρεος σε δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, θα πρέπει να ενεργοποιήστε τη σχετική επιλογή. Στο συγκεκριμένο σημείο αναφέρεται ότι «αυτή η ενέργεια έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86 με όλες τις συνέπειες που αυτός προβλέπει εάν είναι ψευδή.

Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ) ;

Α. Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους

Β. Εφαρμογή Διαχειριστών - Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

Ποια δυνατότητα δίνει στο χρήστη, η εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/ Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;

Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Επίσης ο Διαχειριστής μπορεί να ενημερώνει τα στοιχεία σε περίπτωση αλλαγής ενοίκων (μετακομίσεις κλπ) με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής.

Είμαι Διαχειριστής. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι από κάθε πολυκατοικία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.) και μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλουν αίτηση;

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης καθώς και οι προθεσμίες υποβολής αναφέρονται στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών Δ33 5037619 ΕΞ/18.10.2013.

Είμαι διαχειριστής και αφού εισάγω τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ρεύματος εμφανίζεται μήνυμα ότι δεν υπάρχει. Τι να κάνω;

Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εισάγετε ορθά τον αριθμό, ο οποίος αποτελείται από 9 ψηφία χωρίς κενά και παύλες. Αν είστε βέβαιοι ότι εισάγετε σωστά τον αριθμό επικοινωνήστε με το call center στο 2104803131.

Είμαι διαχειριστής. Τι πρέπει να ζητήσω από τους κατοίκους της πολυκατοικίας μου για να συμπληρώσω την απαιτούμενη ηλεκτρονική φόρμα;

Για κάθε διαμέρισμα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία:

α. Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά)

β. Ονοματεπώνυμο

γ. Όροφο

δ. Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης Ακολουθεί ενδεικτική συμπληρωμένη οθόνη:

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ

Είμαι Διαχειριστής και κάποια διαμερίσματα είναι μονίμως κλειστά. Πρέπει να δηλωθούν τα χιλιοστά τους στη Φόρμα Κατανομής Ενοίκων Πολυκατοικίας ή όχι;

Ναι, είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά - κλειστά - ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).

Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν Κοινόχρηστο;

Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά συμφωνήστε σε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.

Είμαι ο Νέος Διαχειριστής και η πληρωμή των επιδομάτων των Ενοίκων μας είναι σε εκκρεμότητα ενώ έχουμε αγοράσει πετρέλαιο , και η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης είναι σωστή και πλήρης (από τον προηγούμενο διαχειριστή). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή ;

Τίποτα, από τη στιγμή που το πετρέλαιο το έχετε προμηθευτεί με τον προηγούμενο διαχειριστή. Το παραστατικό του πρατηριούχου πρέπει να αναγράφει τον αριθμό ΑΦΜ του διαχειριστή που έχει φτιάξει το προφίλ της πολυκατοικίας και δηλώνετε και από όλους τους ενοίκους. Επιβεβαιώστε την ορθή υποβολή των δικαιούχων. Σωστά έχουν την αίτησή τους μόνο εκείνοι που αναφέρεται στην εικόνα της πολυκατοικίας δίπλα στα στοιχεία τους <Υπάρχει αίτηση>.

Έχουμε ήδη αποκτήσει «κεντρικό» ΑΦΜ πολυκατοικίας από τη ΔΟΥ. Που τον δηλώνουμε;

Σε αυτή τη διαχειριστική περίοδο ο ΑΦΜ Πολυκατοικίας δεν συμμετέχει στη τρέχουσα έκδοση της εφαρμογής Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, θα πρέπει να ενημερωθεί ο προμηθευτής πετρελαίου θέρμανσης ώστε το τιμολόγιο να εκδοθεί στον ΑΦΜ του Διαχειριστή/Εκπροσώπου.

O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Τι κάνω;

Ο προμηθευτής πετρελαίου δε δίνει κάτι που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης. Κάθε αγορά πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΠΣ μαζί με τον ΑΦΜ σας (ή του διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία) και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (ή τον κοινόχρηστο αν πρόκειται για πολυκατοικία). Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ορθή αναγραφή των στοιχείων αυτών στα παραστατικά του προμηθευτή για να εξασφαλιστεί η ορθή υποβολή τους στη ΓΓΠΣ. Συγκεκριμένα τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτησή σας.

Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Απρίλιο (τιμολόγιο 03/04/2012 ) και έχουμε υποψηφίους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας . Τι κάνουμε;

Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.

Είμαστε μια διπλοκατοικία, όπου κάθε κατοικία έχει δικό της καυστήρα. Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;

Θα κάνετε χωριστή αίτηση ως κάτοικοι μονοκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα παραλάβετε πετρέλαιο με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

Είμαστε ένα κτίριο με 4 κατοικίες, όπου οι κατοικίες ανά δύο έχουν κοινό καυστήρα; Πώς πρέπει να δηλώσουμε το κτίριο;

Για κάθε ζευγάρι κατοικιών με κοινό καυστήρα θα οριστεί ένα εκπρόσωπος, ο οποίος θα δημιουργήσει μια πολυκατοικία με τα δύο διαμερίσματα που έχουν τον κοινό καυστήρα. Οπότε τελικά θα δημιουργηθούν δύο ολιγοκατοικίες, με ξεχωριστό εκπρόσωπο.

Είμαστε μια πολυκατοικία με κοινό καυστήρα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης το μοιραζόμαστε ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός, ενώ δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;

Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά.

Μετά από πόσες μέρες θα λάβω το επίδομα και που πρέπει να καταθέσω το τιμολόγιο αγοράς του πετρελαίου;

Φέτος, το 25% του επιδόματος που δικαιούστε θα προκαταβληθεί. Λογικά, οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν μετά το 1ο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Για να ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος, η ΓΓΠΣ, θα ενημερωθεί από τον πρατηριούχο για την αγορά πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που προμηθευτήκατε. Θα πρέπει τα στοιχεία του ΑΦΜ και των πρώτων 9 ψηφίων της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να είναι ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτηση. Εάν πρόκειται για πολυκατοικία ενεργοποιήστε την δυνατότητα πληρωμής. Όταν θα ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα πιστωθεί στον λογαριασμό που δηλώσατε κατά την υποβολή της αίτησης σας, το ανάλογο ποσό που σας αντιστοιχεί.

Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω ανενεργού IBAN που έχω δηλώσει. Πώς μπορώ να τον διορθώσω;

Θα προβείτε σε τροποποιητική αίτηση στην οποία θα διορθώσετε τον ΙΒΑΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ