Θέρμανση με ρεύμα; 10 μυστικά για να μην πάθετε... ηλεκτροσόκ

Θέρμανση με ρεύμα; 10 μυστικά για να μην πάθετε... ηλεκτροσόκ
Αποτάσσετε το πετρέλαιο θέρμανσης για τους δικούς σας λόγους; Θέλετε να ζεσταθείτε καταναλώνοντας ρεύμα. Διαβάστε πριν προχωρήσετε διότι η κακή ή ελλιπής ενημέρωση μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροσόκ. Μην ξεχνάτε: φέτος τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι υψηλότερα από πέρυσι και τα λάθη κοστίζουν πολύ ακριβά.  

1. Πόσο πραγματικά θα μας κοστίσει φέτος το ρεύμα;

Ο φετινός χειμώνας είναι ακριβότερος σε σχέση με τον περυσινό όσον αφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για δύο λόγους:

  • Τα τιμολόγια της ΔΕΗ ανατιμήθηκαν την 1/1/2013. Αυτό σημαίνει ότι για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα πληρώσουμε σαφώς περισσότερα σε σχέση με πέρυσι ακόμη και αν καταναλώσουμε τις ίδιες κιλοβατώρες.
  • Έχει εκτοξευτεί το ΕΤΜΕΑΡ. Μόνο η τελευταία αύξηση που έγινε τον ιούλιο, ήταν 120%. Νομίζετε ότι αυτό είναι αμελητέο; Διαβάστε την απάντηση στην επόμενη ερώτηση

Κάναμε τις πράξεις έτσι, ώστε να σχηματίσετε μια σαφή εικόνα για το πόσο πραγματικά κοστίζει μια κιλοβατώρα φέτος αν ληφθούν υπόψη αυτοί οι δύο παράγοντες. Επειδή ο τρόπος υπολογισμού είναι δύσκολος (δείτε γιατί εδώ), σας παρουσιάζουμε απευθείας το συμπέρασμα. Δηλαδή, πόσο θα πληρώνετε για κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώνετε κάτι το οποίο εξαρτάται από τη συνολική κατανάλωση. Ιδού λοιπόν:

Κατανάλωση

Τελική χρέωση ανά κιλοβατώρα*

200

0,198

500

0,17

800

0,1636

1000

0,18

1500

0,1772

2000

0,1855

3000

0,2204

*Περιλαμβάνει την τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ, ΦΠΑ και όλες τις επιβαρύνσεις που συνδέονται με την κατανάλωση ρεύματος

Με βάση αυτό τον πίνακα θα πορευτείτε. Για να έχετε κατά νου ότι αν η συνολική σας κατανάλωση υπερβαίνει τις 3000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ των 3000 Wattμπορεί να σας κοστίζει 0,66 ευρώ ανά ώρα. Προσοχή: στους υπολογισμούς έχουν ληφθεί υπόψη μόνο οι χρεώσεις και τα τέλη που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ούτε το χαράτσι για τα ακίνητα, ούτε τα δημοτικά τέλη, καθώς αυτά δεν έχουν να κάνουν με την κατανάλωση ρεύματος

2. Τι είναι το ΕΤΜΕΑΡ και πώς θα το αποφύγουμε;

Ένας τρόπος υπάρχει να περιορίσετε τη ζημιά. Να μειώσετε την κατανάλωση. Διότι το ΕΤΜΕΑΡ εξαρτάται από το τι καταναλώνετε τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τιμολογίου. Δείτε τον πίνακα με την πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει από την εφαρμογή του αυξημένου ΕΤΜΕΑΡ κάνοντας κλικ εδώ.

3. Όσο πιο ακριβή η συσκευή, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.

Αν καταλήγετε στο ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ρεύμα για να ζεσταθείτε φέτος (π.χ γιατί η πολυκατοικία αποφάσισε να μην αγοράσει πετρέλαιο) θα προσέξετε ποια συσκευή θα χρησιμοποιήσετε. Οι φθηνές συσκευές (αερόθερμα, καλοριφέρ κλπ) είναι φθηνά όταν τα αγοράζεις αλλά καταναλώνουν 2000-3000 Wattανά ώρα. Αντίθετα, άλλες συσκευές όπως είναι οι πομποί ακτινοβολίας καταναλώνουν 900 Wattγια να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η διαφορά τους, κοστίζουν πέντε και έξι φορές περισσότερο.

4. Τι σημαίνει η ενεργειακή κλάση των κλιματιστικών;

Συσκευές τύπου Α, παράγουν τουλάχιστον 3,6 φορές περισσότερη θερμότητα από το ρεύμα που καταναλώνουν. Αντίθετα, μια συσκευή τύπου «G» χρειάζεται 50% περισσότερο ρεύμα για να ζεστάνει τον ίδιο χώρο μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επιλέξετε μια καλή συσκευή με καλή βαθμολογία είναι προφανής ειδικά αν θέλετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή για πολλές ώρες ημερησίως.

5. Συσκευή Α’ κλάσης από συσκευή α’ κλάσης διαφέρει;

Ακόμη και να επιλέξετε την οικονομικότερη κατηγορία «Α» να ξέρετε ότι δεν είναι όλες οι συσκευές «Α» ίδιες. Ζητείστε να μάθετε τον δείκτη «cop» της συσκευής ο οποίος αποτυπώνει τη θερμική απόδοση. Κυμαίνεται από 3,6 και φτάνει ακόμη και πάνω από πέντε. Άρα υπάρχουν συσκευές με την ίδια βαθμολογία που αποδίδουν έως και 25% περισσότερη θερμότητα καταναλώνοντας το ίδιο ρεύμα. Θα δείτε συσκευή τύπου «Α» που κοστίζει 218 ευρώ και έχει δείκτη cop 3,3 και συσκευή τύπου «Α» η οποία κοστίζει 600 ευρώ αλλά παράγει 65% περισσότερη θερμότητα.

6. Ενεργοποιείτε το κοινωνικό τιμολόγιο εφόσον το δικαιούστε

Ο λόγος είναι προφανής και τα οφέλη αλλά και τι διαδικασία θα την διαβάσετε εδώ.

7. Ενεργοποιείτε το νυχτερινό τιμολόγιο χωρίς δεύτερη σκέψη

Το αναλύσαμε, και το υπενθυμίζουμε:

8. Εγκαθιστούμε χρονοδιακόπτες όπου δεν υπάρχουν

Διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δώσουμε εντολή στις συσκευές ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργήσουν μόνο τις ώρες που χρειάζεται. Π.χ να ενεργοποιηθούν μια ώρα πριν ξυπνήσετε και μια ώρα πριν φτάσετε το βράδυ στο σπίτι μετά τη δουλειά. Υπάρχουν χρονοδιακόπτες με εβδομαδιαίο πρόγραμμα ενώ θα προσέξετε να πάρετε συσκευή που να σηκώνει την ισχύ του θερμαντικού σας σώματος.

9. Ρυθμίζουμε σωστά τους θερμοστάτες

Δεν είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε το θερμοστάτη του κλιματιστικού στους 25 βαθμούς. Δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει. Κατεβάστε τον στους 20 για μεγαλύτερη οικονομία.

10. Συνδυάστε δύο πηγές ενέργειας

Η τιμή της κιλοβατώρας ανεβαίνει όσο ανεβαίνει και η κατανάλωση ρεύματος. Μια καλή ιδέα είναι να καλύψετε τις ανάγκες σας για θέρμανση με περισσότερες από μια πηγές (π.χ τζάκι και ρεύμα, πετρέλαιο και ρεύμα κλπ). Έτσι, θα εκμεταλλευτείτε τις «φθηνές» κιλοβατώρες και θα αποφύγετε την υπερχρέωση που συνεπάγεται η κατανάλωση 4000-5000 κιλοβατωρών μέσα σε ένα τετράμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ