Πήρες προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης χωρίς να την δικαιούσαι; Κατάσχεση

Πήρες προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης χωρίς να την δικαιούσαι; Κατάσχεση
Την απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης ύψους 0,35 ευρώ ανά λίτρο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπεται η προκαταβολή του 25% σε όλους τους δικαιούχους. Ωστόσο, όσοι πάρουν τα χρήματα και δεν αγοράσουν πετρέλαιο, θα κινδυνέψουν με κατάσχεση. «Μαύρες λίστες» ελέγχου θα συντάσσει το υπουργείο Οικονομικών, ολόκληρη η απόφαση.  

Η απόφαση, προβλέπει όλα όσα είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών με το δελτίο τύπου που εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια διευρύνονται και η επιστροφή φόρου ανέρχεται στα 35 λεπτά ανά λίτρο. Το καινούργιο στοιχείο, έχει να κάνει με τον τρόπο απόδοσης της επιστροφής φόρου. Θα προβλέπεται η προκαταβολή 25% επί του ποσού του επιδόματος ενώ η απόφαση ορίζει ότι ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει εισπράξει το σύνολο του ποσού που δικαιούται, μέσα σε 20 ημέρες από την υποβολή της αίτησης. (αυτό βέβαια θα φανεί στην πράξη). ΩΣΤΟΣΟ

Προβλέπει η απόφαση ότι θα γίνει διασταύρωση ώστε να αποδειχτεί ποιοι από αυτούς που θα προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης, θα κάνουν τελικώς και αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια των στοιχείων που θα δώσουν οι έμποροι πετρελαίου μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών θα πιστέψει όλους όσους θα κάνουν αίτηση και θα τους δώσει το 25% του επιδόματος. Στη συνέχεια όμως, προφανώς μετά τον Μάιο του 2014 που τελειώνει η σεζόν, θα κάνει ελέγχους για να διαπιστώσει ποιοι πήραν την προκαταβολή χωρίς να την δικαιούνται. Τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση; Θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών και ακινήτων. Αν βρει βεβαίως περιουσιακά στοιχεία να κατασχέσει.

Η απειλή ελέγχου που ενσωματώνεται στην υπουργική απόφαση, μοιάζει περισσότερο με «φόβητρο» έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ιδιοκτητών που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει μια μικρή ένεση ρευστότητας στην αγορά. Ολόκληρη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ