Κόντρα Ιερώνυμου-Τσίπρα για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Κόντρα Ιερώνυμου-Τσίπρα για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
Να επισπεύσει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας φαίνεται να επιχειρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας από κοινού με το κράτος, μπορεί να προχωρήσει και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτήν να διατεθούν προς όφελος του λαού και της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «moneypro», η συγκεκριμένη δήλωση έγινε διότι η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά από αρκετές καθυστερήσεις ομολογουμένως, φέρεται απόλυτα έτοιμη να κινήσει τα γρανάζια της εταιρίας που έχουν συστήσει από κοινού η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το ελληνικό δημόσιο, τον Ιανουάριο του 2014.

Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προτροπή του Αρχιεπισκόπου προς την κυβέρνηση φαίνεται πως είχε αντίθετα αποτελέσματα αφού ο πρωθυπουργός στην επιστολή που απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο παραπέμπει εκ νέου το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας στην «επιτροπή για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος»

Όπως και να έχει, η ανώνυμη εταιρεία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ» στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με 50% το ελληνικό δημόσιο πρόκειται να διαχειριστεί πολλά από τα ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία.

Στην εν λόγω εταιρεία διορίστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο ως πρόεδρος, ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, ως διευθύνων σύμβουλος ο Αριστομένης Συγγρός, πρώην πρόεδρος του Invest in Greece, ο ελληνοαμερικανός, Μιχαήλ Καρλούτσος, υιός του εξ Αμερικής αιδεσιμότατου πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου Αλέξανδρου Καρλούτσου, που αποκαλύπτει και τις ισχυρές γέφυρες που διαθέτει η Αρχιεπισκοπή στην ομογένεια και τον απόδημο ελληνισμό, ο Δημήτρης Παναγιωτίδης και ο Παναγιώτης Νασόπουλος. Οι τρεις πρώτοι ορίστηκαν από την Εκκλησία και οι δύο τελευταίοι είναι οι εκπρόσωποι του δημοσίου.

Στο πλευρό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών προσέτρεξε αφιλοκερδώς ο αμερικανικός οίκος Cushman & Wakefield, ένας από τους μεγαλύτερους στο real estate διεθνώς, συμφερόντων της οικογενείας Agnelli

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εκτάσεις δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Εκκλησία. Η τελευταία μεγάλη παρέμβαση του δημοσίου για να καρπωθεί την τεράστια μοναστηριακή και εκκλησιαστική περιουσία έγινε το 1988. Τότε η κυβέρνηση με νόμο που Αντώνη Τρίτση προσπάθησε, όπως η ίδια υποστήριξε, να αξιοποιήσει τη μοναστηριακή περιουσία ενώ η Εκκλησία την κατήγγειλε ότι δημεύει τα κτήματά της.

Το θέμα έκλεισε μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο επικαλούμενο τη Σύμβαση της Ρώμης κάλεσε το κράτος είτε να επιστρέψει στις μονές την περιουσία τους είτε να τις αποζημιώσει. Η διελκυστίνδα εκκλησίας-δημοσίου έληξε στις αρχές του 2014 με την συμφωνία Ιερώνυμου-Σαμαρά και με την παραχώρηση του 50% των εσόδων στο δημόσιο.

«Ενα πολύ καλό Deal» για το κράτος σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Και εξηγούν πως με νόμο που ψηφίστηκε την Άνοιξη του 2013 (4146/2013) επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα.

Η δυνατότητα δίδεται μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) που τίθενται σε ισχύ με προεδρικό διάταγμα. Η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ συστήθηκε με το νόμο 4182… Όσον αφορά στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, μόνον στα νότια προάστια περιλαμβάνει 250 κτήρια και οικόπεδα στην Βουλιαγμένη, 1200 στρέμματα στα λιμανάκια της βουλιαγμένης, περί τα 100 στρέμματα «απέναντι» από τον Αστέρα και σειρά εκτάσεων στο σύνολο του παραλιακού μετώπου. Η παραλιακή αυτή περιουσία επισημαίνεται καθώς είναι και αυτή που έχει συγκεντρώσει στην παρούσα φάση και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το μετέωρο βήμα του διαγωνισμού για τα 83 στρέμματα στη Βουλιαγμένη

Πάντως το εναρκτήριο λάκτισμα για την αξιοποίηση της περιουσίας φαίνεται ότι θα καθυστερήσει. Όμως εφόσον επιτευχθεί συνεννόηση με τη κυβέρνηση αναμένεται να γίνει με την διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την έκταση των 83 περίπου στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη

Το συγκεκριμένο ακίνητο στη Βουλιαγμένη φαίνεται πως έχει «ανελαστική ζήτηση» και φέρεται να ενδιαφέρει τόσο τους μνηστήρες του Αστέρα, το αραβο-τουρκικό επενδυτικό σχήμα Jermyn Street, όσο και από Έλληνες επιχειρηματίες που παγίως συγκαταλέγονται μεταξύ των δυνητικά ενδιαφερομένων. Πρόκειται ειδικότερα για τους ομίλους Προκοπίου, Κωνσταντακόπουλου και Μαρτίνου, το ενδιαφέρον των οποίων για τα ακίνητα των νοτίων προαστίων είναι έμπρακτο και αντικατοπτρίζεται στο εκτενές χαρτοφυλάκιο ακινήτων της περιοχής που ορισμένοι εξ αυτών κατέχουν.

Στο ρόστερ των πιθανών αγοραστών πρέπει πάντως να προστεθεί και ο όμιλος Λάτση με δεδομένη τη μεγάλη εμπλοκή της οικογένειας στην περιοχή, σημειώνουν άλλες πηγές. Όσον αφορά στο Κατάρ που έχει κάνει συζητήσεις με την Αρχιεπισκοπή διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσον θα συμμετάσχει τελικά στην διεκδίκηση του ακινήτου αφού «η εμπειρία του από την Οξιά είναι αποθαρρυντική» αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Όμως κύκλοι κοντά στην Εκκλησία εκτιμούν πως «οι σχέσεις της με το εμιράτο είναι πολύ πιο καλές από ό,τι φαντάζονται οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ελληνικού real estate».

Εφόσον υπάρχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα θα εισφερθούν και τα 1.200 στέμματα της περιοχής Φασκομηλίας, στην παραθαλάσσια περιοχή από λίμνη Βουλιαγμένης έως Βάρκιζα, και πιθανόν τμήματα των 25 χιλιάδων στρεμμάτων στην Πεντέλη. Η αξιοποίηση θα αφορά σε μακροχρόνιες μισθώσεις και όχι εκχώρηση της γης.

Υπενθυμίζεται πως κινήσεις έχουν γίνει και για άλλες μητροπόλεις. Ήδη από τις αρχές του 2014 ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε και παρουσιάστηκε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος η μελέτη-καταγραφή της περιουσίας της Ελληνικής Εκκλησίας από την Pricewaterhouse Coopers. Στην όλη προσπάθεια καθοριστικό ρολό έχει το Δικηγορικό Γραφείο Μπερνίτσα. Για αυτό άλλωστε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τίμησε με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους νομικούς Μαρίνο και Παναγιώτη Μπερνίτσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ