Απίστευτο: Εργαζόμενοι υπέγραψαν ότι θα δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται

 

Ο συνάδελφος Γιώργος Γάτος αποκαλύπτει με δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Ημερησία» ότι προ ημερών, υπεγράφη η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση η οποία δίνει το δικαίωμα στην επιχείρηση να καταβάλλει τον μισθό ακόμη και με καθυστέρηση 90 ημερών. Η επιχειρησιακή σύμβαση, υπεγράφη σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης. Τι αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο; «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους»

Ούτε λίγο ούτε πολύ, με την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι –προφανώς υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας- αναλαμβάνουν το βάρος για το γεγονός ότι και η επιχείρηση θα πληρώνεται με καθυστέρηση από τους δικούς της πελάτες. Πρόκειται για μια νόμιμη πλέον μετακύλιση ενός ακόμη προβλήματος στις πλάτες των εργαζόμενων. Η μη καταβολή μισθού, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η εταιρεία, με την συγκεκριμένη επιχειρησιακή σύμβαση, φαίνεται να επιδιώκει να αποτρέψει και το ενδεχόμενο άσκησης διώξεων σε περίπτωση μη καταβολής της μισθοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζουν ότι η μη έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας αποτελεί πλέον τον κανόνα στην αγορά και όχι. Αυτή όμως η επιχειρησιακή σύμβαση που αποκάλυψε η Ημερησία, απλώς νομιμοποιεί την παρανομία. Το μόνο που μένει να φανεί είναι πόσο γρήγορα αυτή η πρακτική θα βρει τους μιμητές της. Βοήθειά μας…

SHARE