Τι σημαίνει το «κούρεμα» για καταθέσεις, θέσεις εργασίας και συναλλαγές

Τι σημαίνει το «κούρεμα» για καταθέσεις, θέσεις εργασίας και συναλλαγές
  Τις συνέπειες μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο προσπαθούν να μετρήσουν οι εμπλεκόμενοι τόσο στη Μεγαλόνησο όσο και στην Ελλάδα. Οι συνέπειες θα βγουν εκτός των ορίων του τραπεζικού τομέα καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεαστούν, εταιρείες, θέσεις εργασίας ακόμη και καθημερινές συναλλαγές  

1.Θα λειτουργήσουν αύριο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα;

Τα καταστήματα και των τριών τραπεζών παραμένουν και σήμερα κλειστά. Με επίσημη ανακοίνωση της, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι η υπογραφή των συμφωνιών για τη μεταβίβαση του δικτύου καταστημάτων των τριών τραπεζών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. «Συνεπώς το άνοιγμα των καταστημάτων των τριών τραπεζών, εξακολουθεί να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των διοικήσεων των τριών κυπριακών τραπεζών, μέχρι και την ολοκλήρωση της υπογραφής των συμβάσεων. Πράγματι, το μεσημέρι επιτεύχθηκε η οριστική συμφωνία για τη μεταβίβαση των τριών τραπεζών. Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά και τα τρία υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών

2.Μπορώ να σηκώσω χρήματα από τα ATM των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα;

Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό. Τα ATMσυνεχίζουν να τροφοδοτούνται στην Ελλάδα. Στην Κύπρο υπάρχει ζήτημα καθώς έχει μπει όριο αναλήψεων στα 100 ευρώ (από 280 ευρώ που ήταν αρχικά). Ενδεχομένως να υπάρξει κάτι νεώτερο από την Πέμπτη που θα λειτουργήσουν και τα καταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών.

3. Πόσο θα κουρευτούν τελικώς οι καταθέσεις;

Δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις , δηλαδή, τηρείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για το τμήμα της κατάθεσης πάνω από τις 100.000 ευρώ, οι απώλειες για τους καταθέτες της τράπεζας Κύπρου, εκτιμάται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του 40% ενώ για τους καταθέτες της Λαϊκής θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στις υπόλοιπες κυπριακές τράπεζες δεν θα υπάρξει κούρεμα για το τμήμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

4. Θα υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα από το «κούρεμα;»

Υπάρχουν καταθέτες που είχαν μεταφέρει μεγάλα ποσά στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα και ειδικά πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Αυτοί, χάνουν χρήματα. Μένει να φανεί αν οι καταθέτες είναι φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις και ποιο οικονομικό πρόβλημα θα τους δημιουργηθεί λόγω της απώλειας κεφαλαίων. Το σημαντικότερο είναι να φανούν οι συνέπειες στις επιχειρήσεις, τόσο αυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο όσο και στις κυπριακές εταιρείες που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα στην Ελλάδα.

5. Θα χαθούν θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα;

Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει και καμία δέσμευση. Μόνο στις τράπεζες που απορροφά η Πειραιώς, εργάζονται 5500 άνθρωποι. Είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθούν όλες αυτές οι θέσεις. Άλλωστε, κάποια στιγμή η Πειραιώς θα κληθεί να αποφασίσει αν χρειάζεται 4 και πέντε καταστήματα στην ίδια πλατεία (Πειραιώς, Αγροτική, Κύπρου, Λαϊκή και ενδεχομένως Millenium). Επίσης, θα φανεί στην πράξη πως η επερχόμενη ύφεση στην Κύπρο θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας των κυπριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Και υπάρχουν μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Cytaκαι οι Κυπριακές Αερογραμμές.

6.Μπορεί να υπάρξει «κούρεμα» και σε άλλες τράπεζες;

Επί του συγκεκριμένου θέματος, επικρατεί πολυγλωσσία. Η χθεσινή δήλωση του νέου επικεφαλής του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ περί νέου «μοντέλου» (σ.σ πρακτικά ξεκαθάρισε ότι και σε άλλες περιπτώσεις που θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες θα κληθούν να σηκώσουν βάρη και οι μεγάλοι καταθέτες) προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και τελικώς οδήγησαν και σε ανασκευή από τον ίδιο. Και σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επανέφερε την άποψη ότι η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση. Οι αγορές, φαίνεται να μην πείθονται. Είναι γεγονός ότι έχει ανοίξει πλέον ο δρόμος.

7.Πως μπορώ να αισθάνομαι προστατευμένος για τις καταθέσεις μου;

Είναι πλέον προφανές ότι οι ισχυροί της Ευρώπης θέλουν να προβάλουν τις δικές τους τράπεζες ως ασφαλή «καταφύγια» για τις καταθέσεις. Ήδη, η εισροή καταθέσεων προς την Γερμανία είναι πολύ μεγάλη. Από την άλλη, για όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες της Ευρώπης, εξακολουθεί να ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ύψους των 100.000 ευρώ ανά τράπεζα και ανά καταθέτη. (περισσότερα για την εγγύηση των καταθέσεων μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ)

8.Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ; Σήμερα εκπνέει η προθεσμία πληρωμής…

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ εντός της ημέρας. Έχει προκύψει σημαντικό ζήτημα καθώς επιχειρήσεις που έχουν τα χρηματά τους στις τρεις κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους και αν χάσουν την προθεσμία, θα πρέπει να υποστούν προσωρινό έλεγχο προκειμένου να κάνουν δήλωση, καταβάλλοντας βέβαια και το ανάλογο πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ