ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Αφού χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπογράψουν όλοι οι υπουργοί, το νομοσχέδιο με τα μέτρα κατατέθηκε στη Βουλή. Στο κείμενό του, θα βρείτε όλα τα μέτρα τα οποία θα αλλάξουν άμεσα τη ζωή μας. Μειώνονται από 1/1/2013 μισθοί και συντάξεις, αυξάνονται κατά δύο έτη όρια ηλικίας.  

Τουλάχιστον οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κάτω των 65 ετών, θα χάσουν το επίδομα από 1/1/2014 και όχι νωρίτερα.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ειδικότερα τα μέτρα που προωθούνται είναι τα εξής:

Στα 66 ευρώ – από 21 ευρώ που είναι σήμερα- αναπροσαρμόζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

  1. Αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των τσιγάρων με τρόπο που θα επιβαρύνει κυρίως τα φθηνά τσιγάρα. Επιβάλλεται πάγιος φόρος 80 ευρώ ανά 1000 τσιγάρα και φόρος 20% επί της λιανικής τιμής. Το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι 115 ευρώ. Φόρος 153 ευρώ επιβάλλεται και στον καπνό για τα «στριφτά» τσιγάρα
  2. Ο κατ’ αποκοπή συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ για τους αγρότες μειώνεται από 11% σε 6%
  3. Όποιος δεν πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας, εκτός από το πρόστιμο θα του αφαιρούν την άδεια οδήγησης αλλά και τις πινακίδες κυκλοφορίας και δεν θα του επιστρέφονται αν δεν εξοφλήσει τέλη και πρόστιμα. Το αυτοκόλλητο σήμα καταργείται δια νόμου. (υποπαράγραφος Ε7)
  4. Το εισιτήριο στα καζίνο διαμορφώνεται στα 6 ευρώ
  5. Εισάγεται η έννοια της υποχρεωτικής μετάταξης στο δημόσιο αλλά και της διαθεσιμότητας . Η διαθεσιμότητα θα διαρκεί ένα έτος και μετά ο υπάλληλος θα απολύεται. Μέσω της …κινητικότητας εκτιμάται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους 2000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του χρόνου
  6. Τουριστικά γραφεία και εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, θα επιτρέπεται να ενοικιάζουν ΙΧ με οδηγό. Επίσης τα ξενοδοχεία θα μπορούν να μεταφέρουν πελάτες τους χωρίς κόμιστρο.
  7. Επανέρχεται η ρύθμιση για διάθεση του βρεφικού γάλακτος από τα supermarket.
  8. Καταργείται η εισφορά 2% που πληρώνουν οι μηχανικοί στο ΤΕΕ.

  9. Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές για την ενεργειακή επιθεώρηση των κτηρίων. Οι αμοιβές θα ορίζονται με συμφωνία των μερών.

  10. Θεσπίζεται έκτακτη εισφορά σε όσους εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές που φτάνουν και στο 35%. Τουλάχιστον προβλέπεται εξαίρεση για τα μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες (αυτά δηλαδή που είναι έως 10 KW)

  11. Καταργούνται τα ειδικά επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις ανεργίας καθώς οι επιδοτήσεις λόγω ανεργίας απολυομένων μισθωτών λόγω συγχώνευσης- μεταφοράς-συνένωσης επιχειρήσεων. (στη σελίδα 55 της εισηγητικής θα βρείτε εκτενή αναφορά για το ποιοι θα χάσουν το επίδομα ανεργίας).

  12. Θεσπίζεται επίδομα μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ το οποίο όμως θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από το 2014. Θα χορηγείται σε όσους έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ (το όριο θα προσαυξάνεται κατά 586,8 ευρώ για κάθε παιδί) ενώ θα υπάρχει και ηλικιακό κριτήριο (από 20 ετών μέχρι 66 ετών).

  13. Όλα τα επιδόματα για τους γονείς με παιδιά, αντικαθίστανται από ένα. Θα είναι 40 ευρώ ανά μήνα για όποιον έχει ένα παιδί, 80 ευρώ μηνιαίως για όποιον έχει δύο παιδιά και 130 ευρώ για όποιον έχει τρία παιδιά. Για τα τέσσερα παιδιά φτάνει στα 180 ευρώ και από εκεί και πάνω προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για κάθε παιδί. Ωστόσο, μπαίνουν πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα όσοι έχουν πάνω από 18000 ευρώ τον χρόνο, να μην εισπράττουν τίποτα. (διάταξη ΙΑ2)

  14. Όσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γίνονται δύο κακά μαζί. Και τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά δύο έτη, και έρχονται νωρίτερα τα όσα προβλέπει ο προηγούμενος ασφαλιστικός νόμος. Δηλαδή, οι διατάξεις που κανονικά θα ίσχυαν από 1/1/2015 θα ισχύσουν από 1/1/2013. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποια μάνα δεν έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (ή δεν θεμελιώνει μέχρι το τέλος του χρόνου) θα μπορεί να πάρει σύνταξη μόνο στα 67 (ή στα 62 με μειωμένη ή στα 62 με πλήρη εφόσον όμως συμπληρώνει 40 χρόνια εργασίας).

  15. Η ρύθμιση που προβλέπει διακοπή του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 θα ενεργοποιηθεί από το 2014.

  16. Οι μειώσεις των συντάξεων θα αφορούν όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1000 ευρώ. Οι μειώσεις θα υπολογίζονται με συντελεστές 5%, 10% και 15% αντίστοιχα.

  17. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για όσους έχουν πιάσει δουλειά πριν την 1/1/1993 (αφορά σε όσους έχουν αποδοχές άνω των 2400 ευρώ τον μήνα).

  18. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να αναζητούν αχρεωστήτως καταβληθείσες αμοιβές σε βάθος 20ετίας (αντί για 10ετία που είναι τώρα).

  19. Καταργούνται τα δώρα σε δημόσιο και συντάξεις.

  20. Αλλάζουν τα κριτήρια χορήγησης σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες οι οποίοι πλέον θα δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Μπαίνουν και περιουσιακά κριτήρια (καθώς η καταβολή της σύνταξης θα επηρεάζεται και από τα τεκμήρια) ενώ θα εξαιρείται η κύρια κατοικία έως 80 τετραγωνικά.

  21. Στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί και οι αλλαγές στα εργασιακά. Για απασχόληση από έναν έως τέσσερα έτη στον ίδιο εργοδότη, θα δίδονται δύο μισθοί ως αποζημίωση. Ο χρόνος προειδοποίησης μειώνεται στους τέσσερις μήνες (από έξι) ενώ έχει ενσωματωθεί και η μεταβατική διάταξη που διασφαλίζει όσους έχουν πάνω από 17 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αμοιβές έως 2000 ευρώ).

  22. Η εισφορά των αγροτών για τον κλάδο υγείας ανεβαίνει από τα 175,8 ευρώ τον χρόνο στα 310,44 ευρώ τον χρόνο.