O νέος κωδικός της φορολογικής δήλωσης που προκαλεί... οργή

O νέος κωδικός της φορολογικής δήλωσης που προκαλεί... οργή
Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότερες φορολογικές απαλλαγές έχουν καταργηθεί. Μέχρι και στην έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες έχει μπει κόφτης προκειμένου να επέλθει η περίφημη "δημοσιονομική προσαρμογή". Πώς λοιπόν θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι από φέτος, θα γλιτώνει φόρο -και μάλιστα πολύ φόρο- όποιος χαρίζει χρήματα σε πολιτικά κόμματα και βουλευτές; 

Κι όμως είναι αλήθεια. Με νέο κωδικό που προστέθηκε στον πίνακα 7, ενεργοποιείται νόμος του 2014 που ορίζει ότι δωρεές σε κόμματα μέχρι 20.000 ευρώ και σε βουλευτές μέχρι 5000 ευρώ, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο φορολογικός συντελεστής μπορεί να φτάσει και στο 55%, αν σκεφτεί ότι εκτός από τον φόρο ο δωρητής ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να απαλλαγεί και από ασφαλιστικές εισφορές, τότε αντιλαμβάνεται ότι με τη νομοθετική διάταξη που ψήφισαν οι βουλευτές για τους βουλευτές, στα 10 ευρώ δωρεάς, τα 6-7 ευρώ μπορούν να γυρίσουν πίσω ως επιστροφή φόρου.

Στον πίνακα 7 προστέθηκαν τέσσερις καινούργιοι κωδικοί: 055-056 και 057-058. Οι δύο πρώτοι κωδικοί, αφορούν στη δαπάνη για την ιδιωτική χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, υποψηφίων και αιρετών της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ποσό αυτό εκπίπτει ολόκληρο από το φορολογητέο εισόδημα του χρηματοδότη ενώ το όριο της χρηματοδότησης έχει τεθεί στις 20.000 ευρώ κατ’ έτος από το ίδιο πρόσωπο / χρηματοδότη ενώ για τους υποψήφιους και αιρετούς βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ποσό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο χρηματοδότη κατ’ έτος. Κάθε ποσό χρηματοδότησης προς πολιτικό κόμμα ή συνασπισμούς κομμάτων που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ καθώς και κάθε ποσό χρηματοδότησης άνω των 500 ευρώ προς υποψήφιους ή αιρετούς βουλευτές, δίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού με ονομαστική κατάθεση. Μικρότερα ποσά, πρέπει να δίνονται με οποιαδήποτε μέθοδο επιτρέπει τη σύνδεση του προσφερόμενου ποσού με κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο να μπορεί να ταυτοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση εκδίδεται υποχρεωτικά απόδειξη είσπραξης, στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ο αριθμός δελτίου ταυτότητας του καταθέτοντος προσώπου.

Οι υπόλοιπες αλλαγές στο Ε1

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για τον «τύπο και το περιεχόμενο» των εντύπων της εφορίας –Ε1 για όλους, Ε2 για τους εισοδηματίες και Ε3 για τους επαγγελματίες- ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη έναρξη της φετινής διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μιας διαδικασίας η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο με την καταβολή της πρώτης δόσης να πρέπει να γίνει έως το τέλος Ιουλίου. Η τελική μορφή των εντύπων, δεν κρύβει ουσιαστικές εκπλήξεις παρά μόνο τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες μετά και την ψήφιση του περυσινού φορολογικού νόμου. Αλλού είναι φέτος το θέμα: στους φορολογικούς συντελεστές και στις νέες κλίμακες που θα στείλουν τον λογαριασμό στα ύψη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, ειδικά εισοδηματίες, μισθωτούς με υψηλά εισοδήματα και επαγγελματίες που δηλώνουν ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

  1. Στον πίνακα 1 όπου δηλώνονται τα στοιχεία του φορολογούμενου, συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος ενώ μέχρι πέρυσι υπήρχαν ξεχωριστά πεδία. Στον ίδιο πίνακα, προστέθηκε και ο κωδικός 320 ο οποίος θα πρέπει να συμπληρωθεί στην περίπτωση που η σύζυγος του φορολογούμενου (ή το μέρος του συμφώνου συμβίωσης) είναι «φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής»
  2. Στον πίνακα 2 με τα πληροφοριακά στοιχεία, προστέθηκε το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί μέσω των κωδικών 021-022: Ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα και είστε ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ; Η ερώτηση έχει να κάνει με την εκκαθάριση του φόρου και το κατά πόσο θα μπορείτε να αξιοποιήσετε την έκπτωση φόρου που προβλέπει η νομοθεσία και η οποία από φέτος δίδεται όχι μόνο σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους αλλά και σε αγρότες. Στον ίδιο πίνακα προστέθηκαν και οι κωδικοί 037 και 038 τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες (πρέπει να υπάρχει επίσημη ταυτοποίηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).
  3. Και πάλι στον πίνακα 2 κρύβεται ο κωδικός που αποτέλεσε προ ημερών «πέτρα του σκανδάλου» καθώς αφορά στην κατάργηση της έξτρα εισφοράς αλληλεγγύης σε βουλευτές κλπ. Οι κωδικοί 011-012 συμπληρώνονταν μέχρι και πέρυσι από βουλευτές, τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τους υπουργούς, τους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς υπουργείων, τους περιφερειάρχες, τους ευρωβουλευτές, τους δημάρχους κλπ. Οι αμοιβές αυτών των προσώπων, επιβαρύνονταν μέχρι και πέρυσι με τον ανώτατο συντελεστή της κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης (8%). Φέτος, ο διαχωρισμός δεν υπάρχει. Το λεκτικό στους κωδικούς 011-012 άλλαξε και πλέον αυτοί συμπληρώνονται μόνο από βουλευτές ή ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή της σύνταξής τους στα κόμμα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.
  4. Καταργήθηκαν οι κωδικοί 007 και 008 που συμπληρώνονταν από κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων ή των μόνιμων κατοίκων της Κεφαλλονιάς.
  5. Στον πίνακα 4,προστέθηκαν οι κωδικοί 395 και 396 οι οποίοι αφορούν το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων και συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα
  6. Στον πίνακα Δ2 όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχει προστεθεί μια ακόμη περίπτωση με 4 νέους κωδικούς: 115-116 και 117 και 118. Συμπληρώνονται σε αυτούς, το ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση γαιών αλλά και το ύψος του ενοικίου που έχει καταβληθεί από τον εκμισθωτή.
  7. Στην περίπτωση 8 του πίνακα έξι προστέθηκαν δίπλα στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και αυτά που χορηγούνται από το ΓΕΝΕ αλλά και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Αυτό έγινε διότι οι άνεργοι και των υπόλοιπων ταμείων εξομοιώνονται φορολογικά με τους ανέργους του ΟΑΕΔ κάτι που σημαίνει ότι το εισόδημά τους θα εξαιρείται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ