Στο εδώλιο για διαγραφή προστίμων 130 εκατ. ευρώ

Στο εδώλιο για διαγραφή προστίμων 130 εκατ. ευρώ
Εκπρόσωποι εταιριών , φυσικά πρόσωπα καθώς επίσης μέλη της Επιτροπής 70 Α που εξέταζε αιτήματα διαγραφής προστίμων κατέθεσαν τις τελευταίες ημέρες ως ύποπτοι στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας η οποία εξελίχθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος .

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψαν χθες τα «Παραπολιτικά» οι εμπλεκόμενοι σε 35 περιπτώσεις ύποπτης μείωσης ή διαγραφής ποσών συνολικού ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, κλήθηκαν στον πταισματοδίκη να καταθέσουν ως ύποπτοι τέλεσης κακουργημάτων. Η εντολή εστάλη στις 26 Απριλίου 2017 από τους οικονομικούς εισαγγελείς , με τη σημείωση «εξαιρετικά επείγουσα» και τη διευκρίνιση ότι η προκαταρκτική πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών. Το κατώφλι του πταισματοδίκη πέρασαν ισχυροί επιχειρηματίες από τους οποίους ζητήθηκαν εξηγήσεις όπως επίσης και μέλη της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70Α που είχαν πλειοψηφήσει στην κάθε υπόθεση. Ανάμεσα σε αυτούς που κλήθηκαν είναι ένας άλλοτε πανίσχυρος επιχειρηματίας που «πέρασε» και από τη φυλακή για ποσό ύψους 10.446.772,22 ευρώ, ενώ τα σκήπτρα κρατάει ανώνυμη εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου και για την οποία διαγράφηκαν φόροι και προσαυξήσεις μαμούθ ύψους 43.974.298,30 ευρώ και επιπλέον 7.366.304, 75 ευρώ σε άλλη εταιρία που φέρεται ως διασυνδεόμενη .Εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που επίσης είχε προφυλακιστεί και αποφυλακίστηκε με όρους , εμφανίζεται να επωφελήθηκε με ποσό 3.869.837,15 ευρώ. Τη λίστα συμπληρώνουν εταιρίες ηλεκτρικών ειδών που είχαν εντοπιστεί από το ΣΔΟΕ να έχουν ανάμειξη στο σκάνδαλο carousel διαδοχικών εικονικών τιμολογήσεων και για τις οποίες διαγράφηκαν συνολικά περίπου 8,5 εκ ευρώ. Περιλαμβάνοντα επίσης μεγάλη επιχείρηση στάθμευσης , γνωστό ξενοδοχείο της Βόρειας Ελλάδας , Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό φυσικά πρόσωπα.

Μέσα στον επόμενο μήνα , σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις για όσες από τις περιπτώσεις αυτές κρίθηκε κατά την έρευνα ότι μπορεί να υπήρξε συνεννόηση μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων. Οι 35 υποθέσεις αφορούν την περίοδο από τον Μάιο του 2012 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 και βρέθηκαν αρχικά στο στόχαστρο Ειδικής Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (νυν ΑΑΔΕ). Η επιτροπή συστάθηκε μετά από παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων που είχαν δεχθεί καταγγελίες για «μαγειρέματα» στην επιτροπή 70Ατην διετία 2012-2013 . Στο πόρισμά της η Ειδική Επιτροπή Ελέχγου «έδειξε» αυτές τις υποθέσεις για να ελεγχθούν περαιτέρω από τους εισαγγελείς καθώς έκρινε ότι τα πρόστιμα μειώθηκαν και σε περιπτώσεις που η 70Α δεν είχε αρμοδιότητα η σε άλλες περιπτώσεις η αιτιολογία για τη μείωση ή την διαγραφή των ποσών ήταν ελλιπής.

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ