Τι αναζητά η ExxonMobil στην Ελλάδα

Τι αναζητά η ExxonMobil στην Ελλάδα
Στο «μάτι» έχει βάλει το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας ο μεγαλύτερος από τους «γίγαντες» του πετρελαίου, η ExxonMobil, η οποία έχε ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τις έρευνες στους υδρογονάνθρακες της χώρας.

Η εταιρεία για πρώτη φορά εκδήλωσε ενδιαφέρον για την Ελλάδα το 2014 όταν και προχώρησε στην αγορά των σεισμικών πακέτων της εταιρείας PGS που περιείχαν δεδομένα για το τόξο που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο και φτάνει μέχρι νοτίως της Κρήτης.HExxon αποτελεί έναν ιδανικό υποψήφιο επενδυτή για την ελληνική αγορά, με δεδομένο το μέγεθος αλλά και την ειδίκευσή της σε γεωτρήσεις σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες ήταν θέμα χρόνο να εκδηλωθεί καθώς στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές έχουν δημιουργηθεί συνθήκες γένεσης και εγκλωβισμού κοιτασμάτων πετρελαίου. Ειδικά όσον αφορά στον Πατραϊκό Κόλπο εάν ανακαλυφθεί πετρέλαιο, εκτιμάται ότι το κοίτασμα θα έχει απολήψιμα αποθέματα 100 εκατ. βαρελιών.

Η κοινοπραξία των ExxonMobil - Total - Ελληνικά Πετρέλαια σχεδιάζει τεράστια επένδυση δισεκατομμυρίων ευρώ για έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια έκταση από τα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου μέχρι και τη Γαύδο της Κρήτης. Η εν λόγω περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο των επενδυτών. Τα στελέχη των τριών εταιρειών αναμένεται να καταλήξουν μέχρι το τέλος του Ιουνίου στην ακριβή περιοχή που θα ζητήσουν να τους παραχωρηθεί προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ερευνών για τον εντοπισμό ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Γύρω στον Αύγουστο θα υποβάλουν την επίσημη πρόταση στο ελληνικό δημόσιο, ενώ στη συνέχεια θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τη διερεύνηση ενδεχομένων κι άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτών. Αν δεν προκύψει άλλη προσφορά, τότε η μεγάλη έκταση θα παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των ExxonMobil - Total - Ελληνικά Πετρέλαια.
Αν όντως οι εταιρείες επιλεγούν, ο προγραμματισμός προβλέπει την έναρξη διενέργειας σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018. Η φάση αυτή θα διαρκέσει ένα χρόνο μαζί με την επεξεργασία των δεδομένων. Επειτα, από το 2019 και αφού εντοπιστούν οι στόχοι, θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

Οι ομάδες εργασίας των τριών εταιρειών παρατηρούν τη θαλάσσια περιοχή όλου του Ιονίου Πελάγους μέχρι και νότια της Κρήτης. Σε όλη αυτήν την έκταση περιλαμβάνονται και «οικόπεδα» από τον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του 2014-2015, τα οποία είτε έχουν πάρει τα ΕΛΠΕ, είτε δεν έχουν υποβληθεί προσφορές. Αλλά υπάρχει και η περιοχή ανάμεσα νότια της ανατολικής Πελοποννήσου μέχρι και τα Χανιά, όπου δεν έχουν γίνει σεισμικές έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ