Οι τιμές στα ακίνητα πέφτουν, άφαντοι όμως είναι οι αγοραστές

Οι τιμές στα ακίνητα πέφτουν, άφαντοι όμως είναι οι αγοραστές
Σε ελεύθερη πτώση συνεχίζει να βρίσκεται η ελληνική κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια.

Η δυσκολία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς ακινήτων μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και στην έλλειψη ρευστότητας, στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, στις αρνητικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στην αστάθεια του φορολογικού πλαισίου.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται πτώση της τάξης του 1,8% στις τιμές των διαμερισμάτων κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017.
Συγκεκριμένα, η μείωση των τιμών, σε ετήσιο επίπεδο, ανήλθε στο 2,0% για τα «νέα» διαμερίσματα -ηλικίας έως 5 ετών- και στο 1,7% για τα «παλαιά» -ηλικίας άνω των 5 ετών.
Σε γεωγραφικό επίπεδο, η κάμψη διαμορφώθηκε στο 1,4% στην Αθήνα, στο 2,7% στη Θεσσαλονίκη, στο 2,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και στο 1,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Όσον αφορά το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 1,8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σύνολο του 2016, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η κάμψη διαμορφώθηκε σε 3,0% για τα «νέα» διαμερίσματα και σε 2,0% για τα «παλαιά».
Η μείωση στην Αθήνα ανήλθε στο 1,8%, στη Θεσσαλονίκη στο 3,5%, στις άλλες μεγάλες πόλεις στο 2,3% και στις λοιπές περιοχές στο 3,1%.
Τέλος, στις αστικές περιοχές, η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε σε 2,4%.

Την ίδια στιγμή, αμετάβλητος παρέμεινε ο ετήσιος δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο.
Σε κλαδικό επίπεδο ξεχώρισε η άνοδος 22,7% στις τιμές του πετρελαίου κίνησης και η αύξηση 9,4% στις τιμές των σωλήνων χαλκού.
Στον αντίποδα, οι τιμές στα ξύλινα παράθυρα διολίσθησαν κατά 2,8% και στα πλακίδια κατά 2,2%.
Την ίδια ώρα, σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος δείκτης στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2016 - Απριλίου 2017 παρουσίασε πτώση 1% έναντι κάμψης 2,1% το αντίστοιχο 12μηνο 2015 - 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ