Capital Controls: Πότε θα γίνει η σταδιακή άρση τους

Capital Controls: Πότε θα γίνει η σταδιακή άρση τους
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος από τα έδρανα της Βουλής να προαναγγέλλει πλήρη άρση των capital control μέχρι και το τέλος του χρόνου, πλην όμως, τραπεζικά στελέχη κρατούν μικρό καλάθι.  

Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι μπορεί η συμφωνία να αλλάζει άρδην τα δεδομένα και να βελτιώνει δραστικά της προοπτικές, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσουν αρκετοί μήνες θετικών ειδήσεων και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να παγιωθεί η αίσθηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω και να ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης.

Τα βήματα προς την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης και προσεκτικής στρατηγικής, που θα βασίζεται σε προϋποθέσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο οδικός χάρτης, που αποτελούσε προαπαιτούμενο, περιλαμβάνει μία σειρά προϋποθέσεων, που ουσιαστικά παραπέμπουν στο τέλος της κρίσης και στην πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, σε πρώτο χρόνο στόχος είναι η άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και η σταδιακή αύξηση των σωρευτικών αναλήψεων μετρητών. Σε επόμενο στάδιο στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών και η αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η ενισχυμένη ρευστότητα των τραπεζών είναι σημαντική για τα περαιτέρω βήματα χαλάρωσης. Άλλωστε θετική κρίνεται και η μείωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ περιόρισε το ανώτατο όριο τουELAκατά 1,2 δισ. ευρώ στα 45,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ