Τρύπα στο πλεόνασμα λόγω ΕΦΚΑ τώρα και με τη... βούλα του υπ. Οικονομικών

Τρύπα στο πλεόνασμα λόγω ΕΦΚΑ τώρα και με τη... βούλα του υπ. Οικονομικών
Το παραδέχεται πλέον και το υπουργείο Οικονομικών: Ο ΕΦΚΑ θα δημιουργήσει πρόσθετη τρύπα άνω των 600 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Ενώ λοιπόν ονειρευόμαστε ...αντίμετρα, η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 είναι πλέον επικίνδυνα κοντά στον μνημονιακό στόχο του 1,75%. Αν υπάρξει οποιαδήποτε αρνητική απόκλιση, ο δημοσιονομικός κόφτης θα θυμίσει και πάλι την... παρουσία του. 

Ενώ κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού είχε γίνει η πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα διαμορφωθεί στα 4,48 δις. ευρώ (ή στο 2,5% του ΑΕΠ σε όρους ΕΛΣΤΑΤ) η αναθεωρημένη πρόβλεψη είναι ότι θα κλείσει στα 3,814 δις. ευρώ -666 εκατ. ευρώ χαμηλότερα- δηλαδή στο 2,1% του ΑΕΠ. Αν μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα «προσαρμοστεί» ώστε να εκφραστεί με βάση τον μνημονιακό ορισμό, τότε αναμένεται να περιοριστεί ακόμη περισσότερο στο 1,9% του ΑΕΠ ή στα 3,445 δις. ευρώ. Αυτό το ποσό, είναι πολύ κοντά στον στόχο της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης δηλαδή 1,75%. Πρωτογενές πλεόνασμα –σε όρους μνημονίου κάτω από τα 3,171 δις. ευρώ ενεργοποιεί τον δημοσιονομικό κόφτη.

Τι φταίει για την αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο σε όρους ΕΛΣΤΑΤ όσο και σε όρους μνημονίου; Ο… ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, ενώ κατά τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβριο, το πρωτογενές αποτέλεσμα για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είχε εκτιμηθεί σε έλλειμμα 242 εκατ. ευρώ, με βάση τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις το έλλειμμα εκτινάσσεται στα 938 εκατ. ευρώ. Αυτή η επιδείνωση των 696 εκατ. ευρώ είναι –και με το παραπάνω- η επιδείνωση που παρατηρείται στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Η επιδείνωση αυτή καταγράφεται παρά το γεγονός ότι αναθεωρείται προς τα πάνω η εκτίμηση για την πορεία των φορολογικών εσόδων. Ενώ οι άμεσοι φόροι είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα αποφέρουν 20,415 δις. ευρώ, η πρόβλεψη αναθεωρείται στα 21,525 δις. ευρώ δηλαδή κατά 1,11 δις. ευρώ παραπάνω. Προς τα πάνω αναθεωρείται και η εκτίμηση για τους έμμεσους φόρους: στα 26,718 δις. ευρώ αντί για 26,443 δις. ευρώ (+275 δις. ευρώ).

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφής: ότι θα «χτίζεται» από τη μία στο πλεόνασμα με τους φόρους, θα γκρεμίζεται από την άλλη με τον ΕΦΚΑ. Το γενικό λογιστήριο του κράτους βλέπει ήδη την «τρύπα» στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων ενώ τα ευρήματα από την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Μετά τη μείωση του συντελεστή εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών από το περίπου 69% τον Ιανουάριο, στο 60% τον Φεβρουάριο, η διοίκηση του ΕΦΚΑ φαίνεται να καταγράφει και νέα μείωση της εισπραξιμότητας για τον Μάρτιο αυτή τη φορά κάτω από το 60% (και συγκεκριμένα κοντά στο 56%). Όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά καθώς τον Σεπτέμβριο που θα γίνει ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες με βάση τα κέρδη του 2016, αναμένεται ότι θα μειωθεί και η «βάση» υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, με την κατάργηση της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες αναμένεται νέο κύμα συναλλαγών χωρίς απόδειξη στους γιατρούς ενώ με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού που ψηφίζει η Βουλή –μέτρο που επηρεάζει κυρίως αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 7000 ευρώ- αναμένεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο το… κίνημα των συναλλασσομένων με μαύρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ