Έρχονται επενδυτές «made in China»

Έρχονται επενδυτές «made in China»
Μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια είναι οι τρεις τομείς σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης που υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Οι Κινέζοι που μέχρι το 2015 «μετρούσαν» μόνο την πρώτη φάση της επένδυσης της COSCO στον Πειραιά, σήμερα έχουν απλωθεί σχεδόν σε όλη την ελληνική οικονομία, ενώ ετοιμάζουν και τη συνέχεια.

Με «ατμομηχανή» την COSCO, άλλοι κινεζικοί κολοσσοί ξεδιπλώνουν το τελευταίο διάστημα τις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην Ελλάδα. Ο σημαντικότερος είναι ίσως η Fosun, η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα από τη συνεργασία της με τη Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αλλά προχώρησε σε δύο σημαντικότερες κινήσεις: την εμπλοκή της στο project αξιοποίησης του Ελληνικού και τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που πωλείται από την Εθνική Τράπεζα. Η Fosun στηρίζει και την επένδυση του Ελληνικού, ενώ προτίθεται να εμπλακεί και στον τουρισμό γενικότερα.

Στο μεταξύ, από κινεζικής πλευράς, παραμένει και το ενδιαφέρον του ομίλου Shenzhen Airport για το 30% (ή και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό) του αεροδρόμιου «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας (ΔΑΑ), στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε πρόσφατα από το ΤΑΙΠΕΔ με την πρόσληψη συμβούλου.
Εντονο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων και για τον ελληνικό ενεργειακό κλάδο, που μετεξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η «απόβαση» ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την πώληση του 24% ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν πέσει οι υπογραφές στο MοU μεταξύ της κινεζικής CMEC και της ΔΕΗ για τη μονάδα της επιχείρησης στην Μελίτη Φλώρινας.

«Οι κινεζικοί όμιλοι επιχειρήσεων, αρχίζουν συστηματικά πλέον να αξιολογούν τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ανά κατηγορία συναντήθηκε με τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

• Κατασκευές-Υποδομές: China Railway Construction Engineering Group (CRCEG), China State Construction Engineering.
• Τουρισμός-Ακίνητα: Dalian Wanda, Country Garden Holdings, Beijing Urban Construction Group, ΗΝΑ, ZHONG FU TIAN DI GROUP, Riverside Group, Beijing Huaronghui Real Estate Development CO. LTD.
• Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί: ICBC, China Development Bank, Everbright Financial Investment Holding.
• Μεταλλικά ορυκτά: China Aluminum International Engineering.
• Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα: New Hope Group.
• Προτυποποίηση: SAC.
• Επιμελητήρια: Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ