Αυτά είναι τα καταστήματα που θα λειτουργούν και τις Κυριακές

Αυτά είναι τα καταστήματα που θα λειτουργούν και τις Κυριακές
Εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, όπως στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά στην παραλία αλλά και στην Θεσσαλονίκη, αναμένεται να είναι ανοιχτά, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Περίπου 30 Κυριακές τον χρόνο θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο, χωρίς να χρειάζεται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, όπως συμβαίνει σήμερα.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως εμβαδού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην παραλιακή ζώνη από τον Πειραιά έως το Σούνιο, στην παραθαλάσσια ζώνη της Θεσσαλονίκης, καθώς και πέριξ του αεροδρομίου των Σπάτων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη θα επιτρέπεται να λειτουργούν πλέον των 8 Κυριακών που ισχύουν γενικά για όλη τη χώρα και άλλες 24 Κυριακές την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου.

Στον χώρο των εμπορικών αλυσίδων ανοιχτά εκτιμάται ότι θα είναι τα ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin, Jumbo, McARTHURGLEN.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των ορίων των περιοχών αυτών λειτουργούν τρία εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά (μη συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων), ενώ στην παραλιακή ζώνη ανήκει ως γνωστόν και η περιοχή του Ελληνικού, όπου στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που πρόκειται να υλοποιηθεί εκεί, σχεδιάζεται και η κατασκευή εμπορικών κέντρων. Ο καθορισμός των παραπάνω περιοχών θα γίνει με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και δεν θα απαιτεί απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη.

Στις υπόλοιπες περιοχές, πλην αυτών που θα ορίζει ο νόμος, η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα επιτρέπεται μόνο μετά από σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Με το νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή, θα αρθούν περιορισμοί που ισχύουν σε σχέση με το είδος των επιχειρήσεων που μπορούν να ανοίξουν.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται να λειτουργούν έως και 52 Κυριακές το χρόνο:
- Καταστήματα με εμβαδόν άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων
- Αλυσίδες καταστημάτων
- Καταστήματα υπό το καθεστώς συμφωνιών shop in shop και βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά

Στα μοντέλα που ακολουθούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ το κριτήριο των τουριστικών περιοχών έχει μεγάλη βαρύτητα, ενώ υπάρχουν και ορισμένες χώρες όπου τίθενται προϋποθέσεις αναφορικά με το είδος της επιχείρησης, το μέγεθος της, ακόμα και με τους εργαζόμενους που θα πρέπει να απασχολούν. Πάντως αρκετές είναι οι χώρες εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός. Οι χώρες αυτές είναι οι: Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ