Θα αρθούν τα capital controls;

Θα αρθούν τα capital controls;
Επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες παρατηρήθηκε το Μάρτιο του τρέχοντος έτους μετά τον αγώνα που έδωσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κερδίσουν ξανά τις καταθέσεις των νοικοκυριών που έχουν αποσυρθεί.

Η «αιμορραγία» των καταθέσεων που τροφοδοτήθηκε από την παρατεταμένη καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση είχε οδηγήσει σε σημαντική εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό, σε θυγατρικές τράπεζες, ακόμα και "κάτω από το στρώμα".
Τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 240 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, καταγράφοντας άνοδο για πρώτη φορά μετά από τρεις συνεχόμενους αρνητικού μήνες.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε 119,31 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή άνοδο έναντι του Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 278 εκατ. ευρώ, έναντι πτώσης 750 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, παράλληλα, σημείωσαν άνοδο κατά 590 εκατ. ευρώ έναντι κάμψης 113 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017. Οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκαν κατά 677 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης 150 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι πέραν της οικονομικής ζημίας που έχει προκαλέσει η απώλεια καταθέσεων, ακόμη μεγαλύτερη είναι η ζημία που έχει συντελεστεί στην εμπιστοσύνη, δίχως την αποκατάσταση της οποίας είναι αδύνατο το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα η χώρα να επανέλθουν σε πλήρη κανονικότητα.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να επουλώσουν τα… τραύματα της κρίσης αλλά και των capital controls και να επανέλθουν στην προ κρίση ομαλή κατάσταση λειτουργίας τους.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκτιμούν τραπεζικά στελέχη ότι θα διευκολύνει την επιστροφή των καταθέσεων καθώς και την περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ