Επιστρέφουν στα "γκισέ" οι καταθέσεις

Επιστρέφουν στα "γκισέ" οι καταθέσεις
«Θεραπευτικά» στις καταθέσεις φαίνεται πως λειτούργησε η άρση της αβεβαιότητας που προκαλούσε η "αιωρούμενη" διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα τον Μάρτιο να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει στη μείωση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 100 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ, στις 27 Απριλίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,1 δισ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, οι εισροές που σημειώθηκαν τον Μάρτιο ανέκοψαν τις εκροές του α΄ διμήνου του έτους, οπότε από τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων έφυγαν καταθέσεις 2,31 δις. ευρώ. Οι μεγαλύτερες εκροές είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο, οπότε η αβεβαιότητα βρισκόταν στην έξαρσή της.

Οι εκροές είχαν συνεχιστεί με μικρότερη ένταση και τον Φεβρουάριο, οπότε η μείωση στους λογαριασμούς που τηρούν τα νοικοκυριά έφτασε τα 568 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις κατά 404 εκατ. ευρώ.

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε έξι μήνες (α' εξάμηνο 2015) έκαναν φτερά περίπου 40 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, ενώ μέχρι τα τέλη του 2016 μόλις που επιτεύχθηκε η επιστροφή καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία ήδη σχεδόν «πέταξαν» και μάλιστα εν μέσω κεφαλαιακών περιορισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ