Η εφορία αδειάζει τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς

Η εφορία αδειάζει τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς
Το κύμα των κατασχέσεων σε λογαριασμούς και ακίνητα που έχει εξαπολύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση «δημιούργησαν» το πλεόνασμα «μαμούθ» του προηγούμενου έτους, το οποίο ανήλθε στα 6,9 δισ. ευρώ.

Στα χρόνια των μνημονίων τα νοικοκυριά υπέστησαν βαρύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις ενώ οι επιχειρήσεις «στέγνωσαν» εξαιτίας των αυξημένων φορολογικών συντελεστών και των μεγαλύτερων φόρων που κλήθηκαν να καταβάλουν.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει «κλειδώσει» στο στόχαστρο αναγκαστικών μέτρων 873.029 φορολογούμενους (αύξηση περίπου 20.000 σε σχέση με τους 851.818 φορολογούμενους υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης τον Ιανουάριο) ενώ ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.052.270 φορολογούμενοι.

Οι φορολογούμενοι στους οποίους η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονται σε 1,655 εκατ. ενώ έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 873.049 οφειλέτες. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από την αρχή του έτους κατά 33.993 φορολογούμενους.

Οι τράπεζες με το που λαμβάνουν εντολή από την Εφορία να προχωρήσουν τις διαδικασίες, προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και στη συνέχεια προχωρούν σε κατασχέσεις. Εκατοντάδες είναι καθημερινά οι καταγγελίες ότι έχουν γίνει κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.τ.λ. βασισμένες στο νέο αυτό πλαίσιο.

Τα όρια για κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και επιδοτήσεων:

- Προστατεύονται σε μηνιαία βάση: Μισθοί, συντάξεις έως 1.000 ευρώ
- Για χρέος άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ : Κατάσχεση έως 250 ευρώ.
- Ακατάσχετος ένας τραπεζικός λογαριασμός: Εως 1.250 ευρώ ανά ΑΦΜ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ