Σκιές στο Eurogroup της 22ας Μαίου - Δεν φάνηκε λευκός καπνός για το χρέος στην Ουάσινγκτον

Σκιές στο Eurogroup της 22ας Μαίου - Δεν φάνηκε λευκός καπνός για το χρέος στην Ουάσινγκτον
Και ξαφνικά η βεβαιότητα για συνολική συμφωνία ως το τέλος του επόμενου μήνα απέκτησε πολλούς αστερίσκους και η αισιοδοξία για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων στο Eurogroup της 22ας Μαίου σκιάστηκε από αμφιβολίες και ανησυχίες.

“Φοβάμαι το ατύχημα”, παραδέχεται στα “Π”, ευρωπαϊκή πηγή με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας ανοικτά την ανησυχία της για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτό το ιδιότυπο chicken game (το γνωστό παιχνίδι όπου δύο αυτοκίνητα τρέχουν το ένα απέναντι στο άλλο, μέχρις ότου ο “δειλός” οδηγός στρίψει το τιμόνι για να αποφύγει τη σύγκρουση) μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου, που μπορεί να έχουν συμφωνήσει επί της αρχής σε μια λύση για το ελληνικό Χρέος, αλλά οι τεχνικές συζητήσεις θα κρίνουν το πώς, ποιος και πόσο θα υποχρεωθεί να υποχωρήσει από τις θέσεις του. Αυτό που κάνει, μάλιστα, ακόμα πιο αγωνιώδες το θρίλερ, είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι ενώ η Α. Μέρκελ εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πιο μεγάλα βήματα, προκειμένου να “συναντηθεί” με την Κ. Λαγκάρντ και τις απαιτήσεις της για την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Β. Σόιμπλε πηγαίνει πολύ πιο συγκρατημένα στις τεχνικές διαβουλεύσεις, ενισχύοντας την αίσθηση ότι πλησιάζοντας στο κρίσιμο σημείο των συζητήσεων, θα επιχειρήσει να αποσπάσει το κάτι παραπάνω.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησε μάλλον μουδιασμένη για την Ουάσινγκτον, λαμβάνοντας εγκαίρως το μήνυμα ότι οι όποιες συζητήσεις γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου, θα είναι διερευνητικές, για βολιδοσκόπηση των διαθέσεων των βασικών πρωταγωνιστών κι ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, όπως έγινε πέρσι τέτοιο καιρό, όταν “κλείδωσαν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους. Στην πραγματικότητα οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή μεταξύ υπουργών, δεν αναμένεται να προσθέσουν τίποτα παραπάνω στα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και μόνο από τις διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, μπορεί κάποιος να περιμένει κάποιο σημάδι, κάποιο φως. Επί της ουσίας, τα ερωτήματα που “καίνε” τα χείλη του Ε. Τσακαλώτου αλλά δεν πρόκειται να απαντηθούν μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι το πώς θα φτάσουν οι δύο ισχυροί πόλοι (ΔΝΤ- Βερολίνο) στην επιθυμητή σύγκλιση, το πόσο συνολική θα είναι η επιδιωκόμενη συμφωνία και βέβαια αν προλαβαίνουμε τις 22 Μαίου ή πάμε για αργότερα, όπως πλέον εκτιμούν ακόμα και οι συνήθως πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ μεσοβδόμαδα, που “κούρεψε” στο 1% τις εκτιμήσεις του για την προοπτική του ΑΕΠ μετά από το 2019 και συγκράτησε στο 1,5% τους υπολογισμούς του για τα πλεονάσματα των μεταμνημονιακών ετών, αναμφίβολα προκάλεσαν πολύ θόρυβο και σήκωσαν πολλή “σκόνη”, καθώς όπως επισημαίνουν ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, με αυτόν τον τρόπο έριξε το... γάντι στον ESM και στο Βερολίνο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, όμως, ότι πέρα από τον πονοκέφαλο που έχουν προκαλέσει στην ελληνική κυβέρνηση, λόγω των μέτρων (περικοπές συντάξεων- μείωση αφορολογήτου) που μπορεί να έρθουν πιο γρήγορα και χωρίς το “μαξιλάρι” των αντίμετρων, αυτές οι προβλέψεις επί της ουσίας ενισχύουν τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η λύση ούτε αυτή τη φορά θα είναι βασισμένη στους αριθμούς αλλά στις πολιτικές ισορροπίες, όπως ακριβώς έγινε το 2012.

“Τα μακροικονομικά μεγέθη θα προσαρμοστούν στα όσα μπορούν να δώσουν οι Γερμανοί”, τονίζει καλά πληροφορημένη πηγή, θυμίζοντας ότι κάπως έτσι δομήθηκε και η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους πριν από πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να κλείσει τότε μια συμφωνία που στηρίχθηκε εν πολλοίς στα εξωπραγματικά πλεονάσματα του 4,5%. Τι μπορεί να γίνει αυτή τη φορά; Το... τρικ είναι η εκπόνηση μιας Ανάλυσης Βιωσιμότητας (DSA), η οποία θα είναι πιο “κοντή” ήτοι δεν θα εκτείνεται χρονικά ως το 2060, επιτρέποντας έτσι (και) στο ΔΝΤ μια πιο... ευέλικτη ερμηνεία των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν οι Γερμανοί. Το “κλειδί” σε κάθε περίπτωση είναι οι εγγυήσεις που φέρεται να έχει λάβει το ΔΝΤ από το Βερολίνο για την εξόφληση των δανείων του κι αυτό μπορεί να γίνει είτε με απευθείας πληρωμή μέσω των ANFAs- SMP ή των υπολοίπων της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είτε με τη χρήση αυτών ως εγγύηση προς το ΔΝΤ.

Η εξίσωση γίνεται πιο σύνθετη και οι τεχνικές διαβουλεύσεις πιο περίπλοκες λόγω της υποχρεωτικής εμπλοκής της ΕΚΤ. Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ως το τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το MoU, δηλαδή για την Επικαιροποίηση του Μνημονίου με τους Ευρωπαίους, αλλά και για το αντίστοιχο Μνημόνιο (MEFP) που πρέπει να υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο, έτσι ώστε το Μάιο να πυκνώσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις για τη σύγκλιση των Αναλύσεων Βιωσιμότητας Χρέους που θα εκπονήσει το ΔΝΤ αλλά και η ΕΚΤ, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως στην ένταξη της Ελλάδας στο QE. Η όποια καθυστέρηση σε οποιοδήποτε στάδιο αυτών των διεργασιών, θα σημάνει ότι χάνεται η 22α Μαίου και από εκεί και πέρα όλες οι πλευρές θα παίζουν με τη “φωτιά”....

Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ