Οι Κινέζοι θα "σώσουν" τον ΑΔΜΗΕ

Οι Κινέζοι θα "σώσουν" τον ΑΔΜΗΕ
Την επιστροφή κεφαλαίου στη ΔΕΗ συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ αναμένεται να εγκρίνει αύριο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ, ως επιστροφή κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισης του διαχειριστή των δικτύων από την μητρική εταιρεία.

Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ αποτελεί καθοριστικό βήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του διαχειριστή των δικτύων από τη ΔΕΗ και η τελευταία να εισπράξει κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Κομισιόν δεν θα αργήσει να δώσει τις δικές της απαραίτητες εγκρίσεις.

Όμως τα βήματα που εκκρεμούν ακόμη είναι η εξαγορά μεριδίου 25% στον Διαχειριστή, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την εταιρεία του Δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, εξαγορά του μεριδίου 24% από την κινεζική State Grid και την είσοδο της «Ενεργειακής Συμμετοχών», της εταιρείας που αποκτά το 51% του ΑΔΜΗΕ στο Χρηματιστήριο.

Εκτός από τους δύο μετόχους (Δημόσιο και Κινέζοι) που θα ελέγχουν απευθείας το 49% του ΑΔΜΗΕ, υπάρχουν και οι μέτοχοι της ΔΕΗ που βρίσκονται εν αναμονή της εισόδου στο Χρηματιστήριο της εταιρείας Συμμετοχών που δημιουργήθηκε και στην οποία εισφέρθηκε το 51% του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣ της ΔΕΗ στις 17 Ιανουαρίου ενέκρινε τη δημιουργία της Εταιρείας Ενεργειακών Συμμετοχών, την εισφορά σε είδος του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και την διανομή σε είδος των μετοχών της ΕΝΣΥΜ στους μετόχους της ΔΕΗ.

Ως προς την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ξεκινήσει οι επαφές με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μέχρι τέλος Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση το ενημερωτικό δελτίο της εισαγωγής με στόχο η εισαγωγή να γίνει εντός του Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ