Ξεκινάει το "σαφάρι" ελέγχων σε επιχειρήσεις

Ξεκινάει το "σαφάρι" ελέγχων σε επιχειρήσεις
Κανείς δεν πρόκειται να γλιτώσει! Η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει επιδοθεί σε σαρωτικούς φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. 

Εντός του έτους, σύμφωνα με το πλάνο αναμένεται να διενεργηθούν 3.500 πλήρεις έλεγχοι που θα αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις, ενώ προβλέπεται να διενεργηθούν άλλοι 19.800 έλεγχοι στη διακίνηση των προϊόντων με στόχο την καταπολέμηση της φοροκλοπής που συντελείται με τη μη απόδοση του ΦΠΑ καθώς και την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.

Οι νέες κυρώσεις αναφορικά με την προσωρινής αναστολής λειτουργίας έχουν ως εξής:

- Επιβάλλεται 48ωρη υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας εφόσον κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί, η αξία τους ξεπερνά τα 500 ευρώ.

- Eφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους η επιχείρηση εντοπισθεί να μην έχει εκδώσει τουλάχιστον 3 αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας 96 ωρών (4 ημέρες).

- Aν εντός δυο οικονομικών ετών από τη διαπίστωση της προηγούμενης παράβασης διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 3 αποδείξεις τότε επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας για 19 ημέρες.

- Σε περίπτωση άρνησης ελέγχου ή άσκησης βίας ή απειλής στους ελεγκτές τότε επιβάλλεται λουκέτο έως και έναν μήνα στην επιχείρηση του ελεγχόμενου.

-Εφόσον η επιχείρηση σφραγιστεί και ο επιχειρηματίας παραβιάσει το μέτρο της αναστολής λειτουργίας τότε, πέραν των ποινικών κυρώσεων, του επιβάλλεται και αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ