Γιατί η συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ!!!

Γιατί η συμφωνία είναι πιο κοντά  από ποτέ!!!
Άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας, μετά από το... προσύμφωνο της Μάλτας, πνέει στα ευρωπαϊκά σαλόνια και όπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των όσων συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup- και όχι μόνο- όλοι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος εμφανίζονται, πλέον, λίγο ως πολύ ευθυγραμμισμένοι και προετοιμάζονται για την πολυπόθητη συμφωνία - πακέτο. Εκτός αν...

«Πρέπει να ψηφιστούν όλα τα μέτρα, πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η τεχνική συμφωνία», τονίζουν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί για μια ακόμα φορά το θετικό momentum. Το ίδιο ακριβώς κλίμα μεταφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, υποστηρίζοντας ότι «όλοι είναι χαρούμενοι μετά από τη Μάλτα», καθώς εκτιμούν ότι από τη στιγμή που συμφωνήθηκαν τα πολιτικά δύσκολα- νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων- όλοι οι «παίκτες» είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα.
Δεν είναι μυστικό ότι το «κλειδί» που μπορεί να ξεκλειδώσει τη συνολική συμφωνία για πλεονάσματα και ελάφρυνση χρέους, είναι ο συμβιβασμός ΔΝΤ- Βερολίνου πάνω στη διάρκεια που πρέπει να έχει το πλεόνασμα του 3,5% και στη «φωτογραφία» των μέτρων που θα διασφαλίσουν την εξυπηρετησιμότητα του χρέους σε βάθος χρόνου. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν, λοιπόν, ότι η Α. Μέρκελ, ο Μ. Ντράγκι και η Κ. Λαγκάρντ είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας εδώ και καιρό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι δύο κυρίες τα έχουν βρει για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ζητήματος. Όσον αφορά, δε, στην πολυδιαφημισμένη Σύνοδο του ΔΝΤ το επόμενο Σαββατοκύριακο, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, έχοντας εμπειρία από ανάλογες συναντήσεις κορυφής, συστήνουν... ψυχραιμία, καθώς δεν θα πρέπει να αναμένονται ούτε ιδιαίτερες συσκέψεις και επαφές για την Ελλάδα, πόσο μάλλον αποφάσεις.

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. Διατηρώντας επιφυλάξεις για τις εκπλήξεις, που συχνά- πυκνά επιφυλάσσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά ο Β. Σόιμπλε «θα δώσει αυτό που πρέπει, αυτό που ζητά και ο Μ. Ντράγκι», ξεκλειδώνοντας και τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση. Έχοντας πάντα στο κάδρο τις γερμανικές εκλογές και συνομιλώντας τόσο με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών όσο και με παράγοντες του SPD, οι ίδιες πηγές έχουν αποκομίσει την αίσθηση, αν όχι βεβαιότητα, ότι κανείς δεν θέλει να έχει το ελληνικό ζήτημα στα... πόδια του πλησιάζοντας προς τις κάλπες του Σεπτεμβρίου κι αυτό ενισχύει το σενάριο της συνολικής συμφωνίας μέσα στο Μάιο.
Τι μπορεί να προβλέπει κατ’ αρχάς η συμφωνία για το αποκαλούμενο «δημοσιονομικό μονοπάτι», δηλαδή τα πλεονάσματα μετά από το 2018; Διατήρηση του 3,5% για 4 ή το πολύ 5 χρόνια, επίδοση που θεωρείται επιτεύξιμη μετά από την υπεραπόδοση του 2016. Αν και αυτό το περίπου 4%, που θα ανακοινώσουν ΕΛΣΤΑΤ- Eurostat, συμπεριλαμβάνει και πολλά μέτρα one- off ήτοι μη επαναλαμβανόμενης απόδοσης, η εκτίμηση είναι ότι ο συνδυασμός των μέτρων που θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες, με την έστω σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μπορούν να «κλειδώσουν» το πλεόνασματα σε αυτά τα επίπεδα για το ζητούμενο χρονικό διάστημα.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. «Η οικονομία είναι έτοιμη για εκτίναξη (boost)», αναφέρουν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές πηγές, συμπληρώνοντας ότι αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, οι εξελίξεις θα «τρέξουν» πολύ γρήγορα. Έτσι, ακόμα κι αν παραμείνουν νομοτεχνικού τύπου εκκρεμότητες, στο Eurogroup της 22ας Μαΐου μπορεί να επέλθει η επιδιωκόμενη συνολική συμφωνία- πακέτο κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι στο 15νθήμερο που θα ακολουθήσει, μπορεί να γίνει η ένταξη στο QE, στρώνοντας το δρόμο προς τις αγορές. Πηγές με γνώση των όσων συζητιούνται στη Φρανκφούρτη σημειώνουν, μάλιστα, ότι το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης είναι πολύ πιθανόν ότι θα επεκταθεί και πέρα από το Σεπτέμβριο, καθώς τα επιδιωκόμενα επίπεδα αναθέρμανσης της οικονομίας (πληθωρισμός) είναι ακόμα μακριά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την «ομπρέλα» του QE.
Το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Ακόμα και με το... καλό σενάριο, δηλαδή την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε όλα τα πεδία εντός του Μαΐου, ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά η ελληνική οικονομία για φέτος, είναι μια αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 1,5% κι αυτό λόγω τουρισμού, καθώς οι πολύμηνες καθυστερήσεις «ακύρωσαν» την ούτως ή άλλως αισιόδοξη πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,7%.
Όσο, δε, για το 2018, ο πήχης θα πρέπει να τεθεί γύρω στο 2%, καθώς ακόμα και η αναμενόμενη εκτίναξη μπορεί να βρει ξαφνικά... τοίχο. Ποιο μπορεί να είναι αυτό το εμπόδιο; Οι πρόωρες εκλογές. «Δεν τους απασχολεί το ενδεχόμενο εκλογών», τονίζουν στα «Π» πηγές που συνομιλούν με βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού ζητήματος, αν και παραδέχονται ότι φαντάζει πολύ πιθανό ένα τέτοιο σενάριο εντός του 2018, έτσι ώστε η σημερινή κυβέρνηση να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον όποιο θετικό αντίκτυπο από τα μέτρα για το χρέος και την αναθέρμανση της οικονομίας, πριν φτάσει το 2019 που φέρνει άγριες περικοπές συντάξεων.
«Ενδεχόμενες εκλογές το 2018 είναι ο άγνωστος Χ», παραδέχονται ευρωπαϊκές πηγές, εκφράζοντας έτσι έναν προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στους ρυθμούς ανάπτυξης και κατ’ επέκταση στο συνολικό σχεδιασμό για «ξεφόρτωμα» των «κόκκινων» δανείων και της άρσης των capital controls. Άλλες πηγές παρατηρούν, όμως, ότι αυτή τη φορά, δεν υπάρχει η αβεβαιότητα και το... άγνωστο των πρόωρων εκλογών του 2015, όταν προ των πυλών της εξουσίας βρισκόταν το τότε κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ