Στα αζήτητα τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ - Ρημάζει το σπίτι του Κοκοβίκου

Στα αζήτητα τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ - Ρημάζει το σπίτι του Κοκοβίκου
Κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια ρημάζουν χρόνο με τον χρόνο παρά τις προσπάθειες για αξιοποίησή τους.

Σε ένα τμήμα με ακίνητα στον οικισμό των Αναφιώτικων είχε γίνει προσπάθεια από το ΤΑΙΠΕΔ να πωληθούν ηλεκτρονικά στον βωμό της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Το Σεπτέμβριο του 2014 έγινε μια προσπάθεια να εκποιηθούν κάποια ακίνητα στην Πλάκα μεταξύ αυτών και το σπίτι όπου γυρίστηκε η διάσημη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» με τη Μάρω Κοντού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Η τριώροφη διατηρητέα κατοικία που στέκει ρημαγμένη και εγκαταλειμμένη στην οδό Τριπόδων 32.

Το μικρό νεοκλασικό σπίτι μένει σήμερα εγκαταλελειμμένο και με ξερόχορτα και μπάζα στην αυλή του. Το σπίτι του «Αντωνάκη» και της «Ελενίτσας» ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα στολίδια της Πλάκας. Νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του Μεσοπολέμου, χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, το οποίο δυστυχώς για πολλές δεκαετίες εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στην τύχη του.

Στην αυλή του σπιτιού στις αρχές του 1800 χτίσθηκε και στεγάστηκε η τουρκική στρατιωτική διοίκηση, ενώ στο περιβάλλον οικόπεδο έχουν γίνει κατά καιρούς εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. Στη νοτιοδυτική γωνία η σκαπάνη ανακάλυψε ότι παλιά στο σημείο εκείνο λειτουργούσαν δημόσια ουρητήρια.

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά πιο βαθιά μέσα στη γη ανακαλύφθηκε ότι εκεί λειτουργούσαν επίσης αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες). Αυτό σημαίνει ότι επί αιώνες γινόταν η ίδια ακριβώς χρήση, κάτι που αποδεικνύεται και από τα κανάλια αποχέτευσης που διασχίζουν έως σήμερα το οικόπεδο.

Υψηλόβαθμα στελέχη αναφέρουν ότι για την αξιοποίηση του νε λόγω ακινήτου δεν υπήρξε ουδέποτε ενδιαφέρον για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου, ενώ δεν υπήρξε ούτε μία προσφορά κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, καθότι δεν παρουσίαζε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό διατηρητέο μνημείο που αποτελείται από λαϊκή τριώροφη κατοικία με υπόγειο και αυλή είχε βγει στο ηλεκτρονικό... σφυρί με τιμή εκκίνησης 900.000 ευρώ, αλλά, ως φαίνεται δεν κατατέθηκαν προσφορές.

Μέχρι και σήμερα τα νεοκλασικά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στην Εταιρεία Ακινήτων του δημοσίου (ΕΤΑΔ) δεν έχουν αξιοποιηθεί και η πώλησής του χαρακτηρίζεται «σχεδόν αδύνατη» λόγω της αρχαιολογικής αξίας της περιοχής, αφού κάτω από τα θεμέλιά του κρύβεται αρχαίος θησαυρός.

Στην κυριότητα της ΕΤΑΔ πάνω από 71.000 τίτλοι ακινήτων

Το υπουργείο Πολιτισμού προς το παρόν δεν ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση τους αλλά ούτε και από την ΕΤΑΔ γίνεται προς το παρόν κάποια κίνηση για να πωληθούν σε ιδιώτες.
Η Εταιρεία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 71.000 τίτλων ακινήτων της λεγόμενης «ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου».
Στην ΕΤΑΔ ανήκουν 277 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, όπως τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, μουσεία, σπήλαια, τουριστικά περίπτερα, ιαματικές πηγές, σημαντικού μεγέθους και προοπτικών εκτάσεις προς τουριστική αξιοποίηση, αλλά και 12 ολυμπιακά ακίνητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ