Ξεχάστε όσα ξέρατε - Πώς θα "χτίζετε" πλέον το αφορολόγητο όριο

Ξεχάστε όσα ξέρατε - Πώς θα "χτίζετε" πλέον το αφορολόγητο όριο
Είπε το «ναι» η κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή η αξιολόγηση και προχωράει στην μείωση του αφορολογήτου από τις 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα για όσους δεν έχουν παιδιά στην περιοχή των 5.500 έως 5.900 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και για τους μισθωτούς.

Έτσι, τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από τον Ιανουάριο του 2020 πάνω από 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δεχθούν νέα επίθεση. Τα μεγαλύτερα βάρη θα κληθούν να σηκώσουν οι έχοντες χαμηλές αποδοχές της τάξης των 7.000 – 9.000 ευρώ τον χρόνο ή 500 - 750 ευρώ τον μήνα. Πολλοί θα διαπιστώσουν ότι με την προσγείωση του αφορολογήτου θα χάσουν μέχρι και ένα μισθό ή μια σύνταξη τον χρόνο.
Με την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αφορολόγητο όριο, αν αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με το αριθμό των παιδιών και αν θα συνοδευτούν με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και κυρίως με τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% για να περιοριστούν οι φορο-επιβαρύνσεις.

Ωστόσο οι κατηγορίες δαπανών και οι υπηρεσίες που θα βοηθούν στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου δεν είναι στο πρόγραμμα να διαφοροποιηθούν

Η εγκατάσταση των συσκευών POS στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσω της καταγραφής στο τραπεζικό σύστημα των εισοδημάτων των επιχειρήσεων λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό άλλωστε συνδέθηκε και η παροχή του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Για να λάβει ένας μισθωτός πλέον την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχει δαπανήσει με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το 10% έως 20% του εισοδήματός του, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, το 10% για εισόδημα έως 10.000, το 15% για το τμήμα του εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 και το 20% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 30.000. Εφόσον δαπανήσει με πλαστικό χρήμα λιγότερα χρήματα τότε για το ποσό δαπάνης που του λείπει θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22%.

Οι επιχειρήσεις

Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες, γιατροί δικηγόροι περιλαμβάνονται στη λίστα των επαγγελματιών που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν έως τις 30 Ιουνίου συσκευή POS.Ημη εγκατάσταση της συσκευής θα συνεπάγεται πρόστιμο.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών POS θα γίνει σε τρεις φάσεις. Η πρώτη έως τις 30 Ιουνίου, η δεύτερη έως το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως μικρά καταστήματα τροφίμων, ψιλικά και μπακάλικα ενώ η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2018 με τις υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα τα επαγγέλματα:
-Ενέργεια: Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο, καύσιμα κίνησης
-Υδροδότηση
-Ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις
-Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων καθώς και των ανταλλακτικών τους
-Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία
-Λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικές συσκευές, σιδηρικά, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, -παιχνίδια, ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά)
-Επισκευές μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
-Τηλεπικοινωνίες (υπηρεσίες και εξοπλισμός)
-Υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία αλλά και κτηνίατροι
-Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί
-Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, από βρεφονηπιακούς έως μεταδευτεροβάθμια, τεχνική και επαγγελματική, ακόμη και σχολές οδηγών
-Τυχερά παιχνίδια
-Ενοικιάσεις οχημάτων, αλλά και βίντεοκλαμπ, είδη αναψυχής
-Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους -Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ