Οι επιχειρηματικές μάχες του 2017. Ποιοι θα... κονταροχτυπηθούν

Οι επιχειρηματικές μάχες του 2017. Ποιοι θα... κονταροχτυπηθούν
Σε μια μεγάλη αρένα… για δυνατούς ταύρους εξελίσσεται το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς εν μέσω δομικών ανακατατάξεων οι μεγάλοι όμιλοι είναι έτοιμοι να δώσουν μάχες για να επικρατήσουν την επόμενη μέρα.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο ανταγωνισμός εν μέσω ύφεσης, οι αποκρατικοποιήσεις, η πίεση για την απελευθέρωση της αγοράς και η πώληση των «κόκκινων» δανείων δημιουργούν ένα πλαίσιο με προκλήσεις και ευκαιρίες που όποιοι το αξιοποιήσουν θα εξασφαλίσουν και τη μελλοντική τους πορεία.
Ο κλάδος της ενέργειας, αλλά και των πρώτων υλών όπως οι λιγνίτες, τα τυχερά παιχνίδια, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανία και οι ακτοπλοϊκές εξελίσσονται σε κλάδους υψηλού ανταγωνισμού καθώς σήμερα διαμορφώνονται οι όροι του παιχνιδιού.

ΜΟΝΑΔΕΣ. Σοβαρές ανακατατάξεις για το μοίρασμα της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων που ήδη κατέχουν σημαντικό μερίδιο αλλά και νέων που επιθυμούν να εισέλθουν στο χώρο, προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τα ενεργειακά. Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ ήταν το πάγιο αίτημα των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας και τώρα που η ευχή γίνεται κυβερνητική δέσμευση έρχεται ένας νέος γύρος ανταγωνισμού, καθώς θα κονταροχτυπηθούν οι μνηστήρες για να αποκτήσουν προβάδισμα στην επόμενη μέρα. Ηδη έχει ξεκινήσει μια νέα κινητικότητα μεταξύ κατασκευαστών, fund και εταιρειών ενέργειας. Με κύριους ενδιαφερόμενους τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας (ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ELPEDISON) αλλά και κοινοπραξίες κινέζικων εταιρειών, η απόκτηση των μονάδων της ΔΕΗ θα γίνει το μήλον της έριδος. Ταυτόχρονα θα προσδώσει αξία στο 17% της ΔΕΗ την πώληση του οποίου προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ καθώς ο επενδυτής που θα αποκτήσει το 17% και ένα ποσοστό από την αγορά, μπορεί να ξεπεράσει το 20% και επομένως να αποκτήσει το μάνατζμεντ της ΔΕΗ και πρόσβαση στις υπόλοιπες μονάδες….

ΛΙΓΝΙΤΕΣ. Μπορεί η «ΑΚΤΩΡ» βάσει της σύμβασης του 2014 να «νόμιζε» ότι έχει το 60% του λιγνιτωρυχείου της Βεύης όμως το υπουργείο Ενέργειας έχει άλλη γνώμη και ετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης. Φημολογείται μεγάλο ενδιαφέρον από ομίλους του εξωτερικού και για τα εγχώρια λιγνιτικά αποθέματα, αλλά και για μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο λιγνίτη και κάποιοι κάνουν λόγο για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του ομίλου Κοπελούζου. Η «ΑΚΤΩΡ» αντέδρασε και σε δική της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι έχει υπογεγραμμένη συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυχείου, κάνοντας επίσης ευθεία αναφορά στον ανταγωνιστικό της «Ομιλο Κοπελούζου» και στις προσφυγές που κατέθεσε στο παρελθόν κατά της σύμβασης παραχώρησης, οι οποίες όπως λέει «απορρίφθηκαν στο σύνολό τους...».


Ο ΟΠΑΠ, τα καζίνο και οι 24 εταιρείες

Δύο είναι τα ανοιχτά επιχειρηματικά μέτωπα στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, η μάχη ΟΠΑΠ-καζίνων για τα vlts και η μάχη ΟΠΑΠ-24 online για το online στοίχημα. Οι δύο κρίσιμες μάχες, στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Μάρτιο αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο. Η μία αφορά τις προσφυγές 6 καζίνων κατά του Κανονισμού της ΕΕΕΠ που διευκολύνει με κάθε τρόπο τον ΟΠΑΠ να αναπτύξει τα φρουτάκια ακόμη και με συνεχόμενα καταστήματα. Η άλλη αφορά το online, και είναι η προσφυγή του ΟΠΑΠ που επικαλούμενη μονοπωλιακό δικαίωμα, στρέφεται κατά του ελληνικού Δημοσίου επιδιώκοντας να δεχτεί αίτηση της ΟΠΑΠ και να απαγορεύσει τη διενέργεια τυχερών παιχνιδιών μέσω του Διαδικτύου από τις 24 εταιρείες. Την ίδια στιγμή η σοβαρότερη μάχη δίνεται από το λόμπυ του ΟΠΑΠ στις Βρυξέλλες, με στόχο να αποτραπεί η διαδικασία παράβασης κατά το μονοπωλίου, που η Κομισιόν «θυμήθηκε» στις 21/12/2016 λόγω του ιδιαίτερα ελαστικού Κανονισμού για τα φρουτάκια. Στο αλαλούμ να προσθέσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει συχνά πυκνά -αλλά και αναβάλλει- τη δέσμευσή της να φέρει νομοθεσία για το Online….

Πολύφερνη νύφη… η Hellenic Seaways
Η απόκτηση της Hellenic Seaways είναι το αντικείμενο του πόθου για την ανερχόμενη Eagle Mind του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου της Seajet και της ναυτιλιακής Minoan Lines του Ιταλού εφοπλιστή Εμανουέλ Γριμάλντι –που σήμερα κατέχει το 48,53% των μετοχών της Hellenic Seaways- .
Η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών θα γίνει από τη Lazard, αλλά και το νέο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς και αναμένεται να είναι δύσκολη και χρονοβόρα καθώς το "τίμημα" που θα πρέπει να ικανοποιεί τον πωλητή και να κρατηθούν οι λεπτές ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση της HSW. Η πλευρά των Μινωικών ήδη ασκεί σκληρή κρητική στη διοίκηση της HSW υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αντώνη Αγαπητό, για «αγορές και πωλήσεις πλοίων που στερούνται στρατηγικού πλάνου, καθώς και σε εκτεταμένες μετασκευές τους, ενίοτε κατά παραβατική υπέρβαση του κόστους προϋπολογισμού τους, ενέργειες που οδήγησαν την εταιρεία σε υψηλές ταμιακές εκροές και τελικώς στη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται σήμερα».

Τσουνάμι ανακατατάξεων στα σουπερμάρκετ

Η αναβίωση του γίγαντα Μαρινόπουλου υπό τον νέο επενδυτή όμιλο Σκλαβενίτη αναμένεται να φέρει ένα τσουνάμι ανακατατάξεων στο λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς αν πετύχει το εγχείρημα, την επόμενη διετία τα μερίδια θα αλλάξουν χέρια και ένας νέος κύκλος συγκέντρωσης θα αλλάξει και πάλι το χάρτη της αγοράς. Την επόμενη τριετία, οι μικρές και μικρομεσαίες αλυσίδες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό πίεση και ο νικητής θα είναι όποιος έχει τη στρατηγική και τη ρευστότητα να κάνει τις σωστές εξαγορές και να κερδίσει τον καταναλωτή με σταθερή πολιτική προσφορών.

ΝΕΟ ΛΟΜΠΥ. Η ελληνική βιομηχανία ο κλάδος που στηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης απειλείται από την ύφεση και τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης και του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Για την υποστήριξη των συμφερόντων της χρειάζεται λοιπόν ένα νέο λόμπυ επικεντρωμένο στη βιομηχανία και έτσι εγένετο η «Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη». Γιατί στο ΣΕΒ είναι μαζεμένοι όλοι, και οι παραγωγοί ενέργειας και ο…τουρισμός. Η βιομηχανία ετοιμάζεται να αγωνιστεί για την επιβίωσή της και πρέπει να ξεχωρίσει… τα χλωρά από τα ξερά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ