Τρία βήματα για να προστατέψετε τον λογαριασμό σας από την κατάσχεση

Τρία βήματα για να προστατέψετε τον λογαριασμό σας από την κατάσχεση
Όσο τα ληξιπρόθεσμα μεγαλώνουν, τόσο περισσότερα μέτρα λαμβάνονται από το κράτος για να εισπράξει τα χρήματα που του χρωστάνε οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα να δηλώσει τόσο στην τράπεζα, όσο και στο taxis ένα λογαριασμό ως ακατάσχετο, σε ένα μόνο
τραπεζικό ίδρυμα.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε) περιέχει ειδικές διατάξεις για την προστασία από την κατάσχεση α) μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά και β) των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα:

α) Μισθοί, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά
Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση στο λογαριασμό σας από το Δημόσιο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο των χιλίων (1.000) ευρώ. Στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

β) Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα
Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Από την υπηρεσία αυτή στο aade.gr μπορείτε να υποβάλετε δήλωση μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού.

Βήμα-βήμα η δήλωση του ακατάσχετου

1. Συμπληρώνω τον IBAN λογαριασμό
2. Επιλέγω το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης
3. Επιλέγω «Αποθήκευση»

Προσοχή! Για τα πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, το προς εκτύπωση αποδεικτικό γνωστοποίησης / δήλωσης πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα για τις δικές του ενέργειες, μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των λειτουργούντων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στην ΠΟΛ 1182/2014 (ΦΕΚ Β 2025). H ισχύς του άρχεται από την επομένη ημέρα προσκόμισής του στο πιστωτικό ίδρυμα.

Αντίθετα, για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ενταχθεί, δεν απαιτείται προσκόμιση του αποδεικτικού γνωστοποίησης στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα και ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του από την εφαρμογή.

Για την εφαρμογή πατήστε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ