To σχέδιο της Leroy Merlin για τριπλασιασμό των εσόδων σε μια 5ετία

To σχέδιο της Leroy Merlin για τριπλασιασμό των εσόδων σε μια 5ετία
Χάρη στη συνεχή υποστήριξη από τους μετόχους της -με τη μορφή δανείων και χορήγηση ρευστότητας για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου- η SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών, που αναπτύσσει το γαλλικό σήμα DIY (Φτιάξ’ το μόνος σου) Leroy Merlin, καταφέρνει να διαχειρίζεται τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους στην Ελλάδα και να σχεδιάζει ανάπτυξη, αν και το δυσμενές περιβάλλον δυσχεραίνει την προσπάθεια της εταιρείας, που συνεχίζει να εμφανίζει ζημιές παρά την ανάπτυξη πωλήσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η συνεχιζόμενη ύφεση της εγχώριας οικονομίας διαμορφώνει ένα δύσκολο περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, ωστόσο προσβλέπει σε ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων. Εξάλλου, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου εγκαινίασε ένα νέο κατάστημα στο Μαρούσι, Λεωφ. Κηφισίας 73, στο «Δαχτυλίδι», μια επένδυση περί τα 30 εκατ. ευρώ, που σηματοδότησε την επανεκκίνηση του επενδυτικού της πλάνου. Έπειτα από τέσσερα χρόνια στασιμότητας, το δίκτυο ενισχύθηκε στα 5 καταστήματα στην Ελλάδα (λειτουργεί κι ένα επιπλέον στην Κύπρο) θέτοντας ταυτόχρονα νέους φιλόδοξους στόχους. Όπως είχε ανακοινώσει ο Olivier Arduin, Managing Director της Leroy Merlin Ελλάδας, μέχρι το 2019 η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη τουλάχιστον τριών νέων καταστημάτων τύπου «city», ειδικά σχεδιασμένων για τον οικιστικό ιστό, ενώ σε πέντε χρόνια το γαλλικό σήμα οικιακού εξοπλισμού θέλει να έχει τριπλασιάσει τα μεγέθη του στην Ελλάδα.

Το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, καθώς παρά την ενίσχυση μεριδίων και την αύξηση πωλήσεων, η εταιρεία δέκα χρόνια μετά τη λειτουργία του πρώτου της καταστήματος (στο εμπορικό πάρκο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» το 2007) παραμένει ζημιογόνα. Προ ημερών, η SGB δημοσίευσε τον ισολογισμό της για τη χρήση 2015, όπου επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει ο Παύλος Φουρλής, βασικός μέτοχος της εταιρείας (με 40% έναντι 60% που ελέγχει o γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Adeo, του οποίου μέλος είναι η Leroy Merlin) για ανάπτυξη πωλήσεων 8,7% το 2015 και περαιτέρω ενίσχυση του ρυθμού το 2016. Όσο για τις ζημιογόνες χρήσεις, η διοίκηση έχει προβλέψει επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία από το 2018. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το 2015, με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 85,018 εκατ. ευρώ (από 78,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση), ενώ οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 12,392 εκατ. ευρώ (από 8,972 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε κατά 12,4 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα του ζημιογόνου αποτελέσματος και στις 31.12.2015 έγιναν αρνητικά 28,364 εκατομμύρια ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 90,413 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50,212 εκατ. ευρώ είναι δανειακές υποχρεώσεις αυξημένες κατά 58% λόγω των νέων αναγκών χρηματοδότησης της επέκτασης των δραστηριοτήτων (ύψους 25 εκατ. ευρώ) και την εξόφληση προγενέστερων δανείων (όπως 6,866 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς). Υπενθυμίζεται ότι στις 17.9.2015 η εταιρεία προέβη στην υπογραφή προσυμφώνου για την αγορά του ακινήτου στο Μαρούσι έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το οριστικό αγοραπωλητήριο υπεγράφη στις 12.2.2016. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 35,752 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 34,5 εκατ. ευρώ είναι δάνεια μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση κατά 2 εκατ. ευρώ. Ως προς τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η SGB θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τη μητρική εταιρεία διατηρεί επαρκή πιστωτικά όρια και διαθέσιμα, ενώ περιορίζει το συναλλαγματικό ρίσκο από εμπορικές συναλλαγές με προμηθευτές που τιμολογούν σε δολάρια με προαγορά συναλλάγματος μέσω της μητρικής εταιρείας στη Γαλλία.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ