Επενδυτικές ευκαιρίες σε Κολωνάκι, Πολιτεία και στο Νησί των Ανέμων

Επενδυτικές ευκαιρίες σε Κολωνάκι, Πολιτεία και στο Νησί των Ανέμων
Δειλά – δειλά στην αγορά ακινήτων αναδεικνύονται επενδυτικές ευκαιρίες για όσους θέλουν τα τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε ακίνητα. Παράγοντες της αγοράς κατοικίας καταγράφουν ορισμένα δείγματα θετικής εικόνας, ενώ και ο οίκος Fitch «βλέπει» μικρή πτώση τιμών στην αγορά κατοικίας και φέτος.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι σε τροχιά πτώσης αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές στην αγορά κατοικίας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς, παρά τις προσδοκίες για αύξηση του ΑΕΠ, ο όγκος των συναλλαγών θα παραμείνει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ως αποτέλεσμα του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος και αποταμιεύσεων.

Σύμφωνα και με την ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Eurobank Property Services το 2016 η πτώση στο σύνολο της χώρας άγγιξε το 3% έναντι 6,9% το 2015, ενώ στην Αθήνα η περσινή υποχώρηση διαμορφώθηκε σε 5% από 5,8% το 2015. Στη Θεσσαλονίκη, η περυσινή μείωση των τιμών των κατοικιών ήταν της τάξεως του 3% ενώ το 2015 οι αξίες είχαν υποχωρήσει κατά 7,9%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ στην Αθήνα η σχετική πτώση ήταν της τάξεως του 3,5% σε ετήσια βάση.

Στην Αττική η ζήτηση το 2016 αφορούσε κυρίως προνομιακές περιοχές όπως το Κολωνάκι, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη στα νότια προάστια και οι παραδοσιακές και ακριβές συνοικίες, όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, το Κεφαλάρι, η Κηφισιά και η Πολιτεία.
Αντίστοιχα σημαντικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν η Βάρκιζα και το Σούνιο όπως επίσης και δημοφιλείς παραθεριστικοί προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Την ίδια στιγμή, σημειώθηκαν και αγοραπωλησίες περισσότερων προσιτών ακινήτων όπως τα παλαιά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι, όσο η οικονομική αβεβαιότητα δεν υποχωρεί, όπως διαπιστώνει κανείς με την «οδύσσεια» της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και όσο ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων παραμένει στο σημερινό του επίπεδο, οι προοπτικές της αγοράς κατοικίας για σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη περιορίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ