Το τριπλό χτύπημα του ΕΦΚΑ μέσα στον Απρίλιο

Το τριπλό χτύπημα του ΕΦΚΑ μέσα στον Απρίλιο
Τρεις φορές ασφαλιστικές εισφορές μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα κλήθηκαν ή θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς έτσι που τα κατάφερε το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων και την ανάπτυξη των απαιτούμενων εφαρμογών, οι παρατάσεις στις προθεσμίες πληρωμής αλλά και υποβολής των σχετικών δηλώσεων ήταν μονόδρομος.

Μια ακόμη παράταση ανακοινώθηκε την Παρασκευή (για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων αλλά και για συγκεκριμένα λογιστήρια προκειμένου να υποβάλλουν την ΑΠΔ) καθώς παρά το γεγονός ότι τελείωσε και το πρώτο τρίμηνο, ο ΕΦΚΑ δεν κατάφερε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του όλα τα ειδοποιητήρια καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ενώ οι υπάλληλοι των λογιστηρίων σε χιλιάδες επιχειρήσεις κλήθηκαν μέσα σε ώρες να ανταπεξέλθουν σε δουλειά εβδομάδων. Και με παράταση και χωρίς, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα πρέπει να πληρώσουν:

  1. Μέχρι σήμερα (ή μέχρι την νέα ημέρα που θα ανακοινωθεί) τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου
  2. Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου τις ασφαλιστικές εισφορές για τον Φεβρουάριο και
  3. Μέχρι το τέλος Απριλίου τις ασφαλιστικές εισφορές για τον Μάρτιο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στον έναν μήνα που έχουν εκδοθεί τα πρώτα ειδοποιητήρια καταβολής των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες ανταπεξήλθαν στην υποχρέωση πληρωμής οι 6 στους 10, μπορεί να φανταστεί τι είναι αυτό που θα ακολουθήσει όταν τα ίδια πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν και μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα ξανά και ξανά. Και για τους ίδιους τους επαγγελματίες, το ένα σοκ θα διαδέχεται το άλλο:

  1. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα πρέπει να πληρώνουν από μόνοι τους τις ασφαλιστικές τους εισφορές, εκτός από το «τριπλό γύρο» καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, πολύ σύντομα θα έρθει και η αναθεώρηση των ποσών που θα πρέπει να καταβάλλονται κάθε μήνα καθώς σε λίγες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμες και οι φορολογικές δηλώσεις του 2017 με τα εισοδήματα του 2016. Το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι διαθέσιμο μέσα στον Απρίλιο αλλά ο ΕΦΚΑ δεν έχει αποκαλύψει πότε θα κάνει την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό πιθανότατα θα γίνει μέσα στον Ιούλιο.
  2. Για τους λεγόμενους «μπλοκάκηδες» οι απορίες είναι περισσότερες. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήριο να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές βάσει του εισοδήματος του 2015. Έστω ότι ο εργοδότης τους δεχτεί να μοιραστεί τις ασφαλιστικές εισφορές με τον «μπλοκάκια». Τι ακριβώς θα γίνει; Θα πρέπει ο μπλοκάκιας και να πληρώσει τις εισφορές από την αμοιβή του 2017 και να πληρώσει το ειδοποιητήριο που του έχει ήδη σταλεί; Θα σβηστεί το ειδοποιητήριο (σ.σ προφανώς αυτό θα πρέπει να γίνει από τη στιγμή που ο επιτηδευματίας θα εμφανιστεί σε μια ΑΠΔ;). Και αν ναι πότε θα γίνει αυτό; Με ποια διαδικασία θα σβήσουν βεβαιωμένες οφειλές οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αφού ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές οδηγίες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ