Οι Κινέζοι θέλουν την Πειραιώς

Οι Κινέζοι θέλουν την Πειραιώς
Μπορεί ο τραπεζικός κλάδος να ταλαιπωρείται σοβαρά από την καθυστέρηση που παρατηρείται στο κλείσιμο της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καταθέσεις, να αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και οι ελληνικές τράπεζες να είναι καταδικασμένες να δανείζονται από τον ακριβό ELA,

ωστόσο οι αποτιμήσεις που διαμορφώνονται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, έχουν αρχίσει να δελεάζουν μεγάλα ξένα επενδυτικά σπίτια και funds που θεωρούν ότι το story Ελλάδα μπορεί να «γυρίσει» και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να περάσει μέσα από τις τράπεζες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του “moneypro”, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον γνωστού Κινεζικού επενδυτικού fund, το οποίο εδώ και καιρό σκανάρει τον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη ψάχνοντας ευκαιρίες. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι ήδη έχουν κάνει κρούση στην κυβέρνηση και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό που ξεπερνά το 26%, προκειμένου να το εξαγοράσουν. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να μην είναι διατεθειμένη να πουλήσει το σύνολο του ποσοστού που κατέχει στην Πειραιώς, ενώ το ΤΧΣ, με επιστολή του έχει ενημερώσει τον SSM για το ενδιαφέρον των κινέζων. Αν και είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα για το κατά πόσον μπορεί να ολοκληρωθεί το deal, λόγω των συσχετισμών που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και λόγω της χαμηλής αποτίμησης, το βέβαιο είναι ότι το ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ. Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής στα επίπεδα των 0,18 ευρώ διαμορφώνεται γύρω στα 1,57 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Κινέζοι λοιπόν με αφορμή και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην τράπεζα, θεωρούν ότι εξαγοράζοντας το ποσοστό του ΤΧΣ, θα αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, με την αξία του να διαμορφώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις 390 εκατομμύρια ευρώ. Βλέποντας επί της ουσίας ότι το αμερικανικό fund του κ. Paulson, που ελέγχει αυτή τη στιγμή περί το 10% της Πειραιώς, είναι ο κυρίαρχος της τράπεζας έχοντας επενδύσει περί τα 240 εκατομμύρια ευρώ, εκμεταλλευόμενο την πολύ χαμηλή τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με αφορμή την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, θεωρούν ότι εξαγοράζοντας το 26% από το ΤΧΣ θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Πειραιώς και παράλληλα θα εκμεταλλευτούν όλες τις συνέργειες που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο deal. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πειραιώς εμμέσως ή αμέσως ελέγχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της θα προκύψουν σημαντικές υπεραξίες για όσους την αναλάβουν. Προφανώς και οι Κινέζοι βλέποντας ότι επενδύοντας κάτω από 400 εκατομμύρια ευρώ θα αποκτήσουν μία τράπεζα η λογιστική αξία της οποίας είναι 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα ίδια κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοι μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο και συνολικό ενεργητικό του Ομίλου διαμορφώνεται στα 85,9 δισεκατομμύρια ευρώ, θεωρούν το deal ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Τα NLPs. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από καιρό και έχοντας μπει στην Πειραιώς ο κ. Paulson ανακοίνωσε την ίδρυση distress fund, δηλαδή fund που αγοράζει και ασχολείται με «κόκκινα» δάνεια βάζοντας αρχικό κεφάλαιο άνω του 1 δισ ευρώ. Είναι προφανές ότι υπήρχε πλάνο για τα NLPs της Πειραιώς, ίσως και της Alpha και μέσω αυτών φαίνεται ότι μπορεί να ελέγξει μεγάλες επιχειρήσεις που απλά λόγω της έλλειψης ρευστότητας βρίσκονται σε δυσμένεια, αλλά με μια αναδιάρθρωση θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κερδοφορία.

Δέλεαρ η συμμετοχή στην MIG

Οι Κινέζοι για να καταλήξουν στην Πειραιώς, είχαν ψάξει ένα ευρύτερο αριθμό πιθανών στόχων, μεταξύ των οποίων και η MIG, που φάνηκε να τους ενδιαφέρει, λόγω των πολυσχιδών της δραστηριοτήτων σε ακτοπλοία, υγεία, τρόφιμα, τουρισμό και real estate. Ετσι ξεκινώντας τις διερευνητικές τους επαφές για το ενδεχόμενο επένδυσης στη MIG, μετά από αρκετές συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι «μπαίνοντας» στην Πειραιώς, με βάση την χαμηλή αποτίμηση της στο ταμπλό θα έχουν εξασφαλίσει ταυτόχρονα και συμμετοχή στην MIG, καθότι η τράπεζα διατηρεί σημαντικό ποσοστό στην επιχείρηση. Να μην ξεχνάμε ο Όμιλος της MIG κάτω από την ομπρέλα του έχει εταιρείες όπως η Vivartia που με τη σειρά της ελέγχει τις Δέλτα, UMC, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Goody’s, Flocafe και Everest, τα νοσοκομεία Υγεία και Μητέρα, τον όμιλο Attica που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Superfast Ferries, και της Blue Star Ferries, ηγέτιδας ακτοπλοϊκής εταιρείας στο Αιγαίο, την Singular logig στον κλάδο της πληροφορικής, αλλά και συμμετοχές στον τουρισμό και το real estate στα Βαλκάνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ