Πώς θα γλιτώσετε το ακίνητο σας από τον πλειστηριασμό - "Αγριεύει" η εφορία

Πώς θα γλιτώσετε το ακίνητο σας από τον πλειστηριασμό - "Αγριεύει" η εφορία
Κύμα κατασχέσεων ετοιμάζουν πυρετωδώς οι εφορίες σε μια προσπάθεια να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες άγγιξαν τον Ιανουάριο το «αστρονομικό» ποσό των 93,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη περίοδο 2017-2021 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προτεραιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το επόμενο διάστημα θα είναι η βελτίωση των μεθόδων αναγκαστικής είσπραξης, η ανάληψη στοχευμένων δράσεων αναγκαστικής είσπραξης και η ενίσχυση της δυναμικότητας των εισπράξεων μέσω της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των πόρων.

Η εφορία θα εντοπίζει μέσω διασταυρώσεων τους φορολογουμένους που επιδεικνύουν απροθυμία στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και θα προβαίνει σε δράσεις εθελοντικής συμμόρφωσης πριν την επιβολή κατασταλτικών μέτρων.
Εφόσον οι φορολογούμενοι αφήσουν απλήρωτη μια οφειλή τότε αυτόματα χάνουν το δικαίωμα στην έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας το οποίο είναι απαραίτητο για την διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα η πώληση ακινήτου.
Στη συνέχεια η εφορία θα αποστείλει ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλεί τους οφειλέτες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν με τη πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων.
Εάν δεν συμμορφωθούν εθελοντικά οι φορολογούμενοι τότε θα ενεργοποιούνται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Βέβαια, η έκδοση κατασχετηρίου δεν σημαίνει και αυτόματο πλειστηριασμό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο έφορος να εντάξει το ακίνητο σε πρόγραμμα πλειστηριασμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια πριν την εκτέλεση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να εντάξει την οφειλή του σε ρύθμιση και, υπό προϋποθέσεις, να παγώσει τις κατασχέσεις.

Μιλούν τα νούμερα

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τον Ιανουάριο 2017 διαμορφώθηκαν στα 93,408 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιτάχυναν τους ρυθμούς επιβολής κατασχέσεων σε βάρος καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιών εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών, τελικά έμειναν απλήρωτοι φόροι συνολικού 1,63 δισ. ευρώ.
Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, ήτοι όσες δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2017 διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου 2017 σε 91,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 30,17 δισ. ευρώ αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο φυσικών προσώπων και τα 39,4 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο επιχειρήσεων.
Τον Ιανουάριο 4.173.206 φορολογούμενοι αδυνατούσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, από 4.146.483 στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Οι δε οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν από 1.647.771 στο τέλος Δεκεμβρίου στους 1.672.500 στα τέλη Ιανουαρίου. Ομοίως, οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν από 839.056 σε 851.81 τον Ιανουάριο 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ