Ακριβό μου κεραμίδι – «Αλμυρός» και φέτος ο ΕΝΦΙΑ

Ακριβό μου κεραμίδι – «Αλμυρός» και φέτος ο ΕΝΦΙΑ
Ακριβότερος θα είναι και φέτος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ τόσο γιατί θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές πλασματικές αντικειμενικές αξίες των ακίνητων όσο γιατί θα ισχύσει και η επέκτασή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για αντικατάστασή του με έναν δικαιότερο φόρο ακινήτων, που θα αποδίδει μάλιστα και έσοδα λιγότερα περίπου κατά 30% σε σχέση με τη σημερινή του βεβαίωση – περί τα 3,5 δισ. ευρώ - πάει… περίπατο! Σύμφωνα με τους ιθύνοντες μετατίθεται για το 2019.

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ και φέτος επί των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κι όχι επί των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς, όπως υποσχόταν παλαιότερα η κυβέρνηση, είναι μια εξέλιξη η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταρτίσουν το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με το οποίο θα αντικατασταθεί το ισχύον σήμερα σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Εδώ και πολλούς μήνες έχει συσταθεί μια επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με τις αξίες των ακινήτων και να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτιστεί μια βάση δεδομένων αξιών ακινήτων -το λεγόμενο Μητρώο Αξιών Ακινήτων- και θα καθοριστούν οι πηγές από τις οποίες θα αναζητηθούν τα στοιχεία που θα τροφοδοτούν τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων, «ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής και ανά τακτά διαστήματα ενημέρωσή της».

Η επιτροπή αυτή όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει εντός του 2016 το πολύ δύσκολο αυτό έργο. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόλαβε να εφαρμόσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους το νέο σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με βάση τις πραγματικές τιμές τους, οπότε εξακολουθεί να ισχύει το σύστημα προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, το οποίο βασίζεται στις αντικειμενικές τιμές.

Την ίδια στιγμή, καθυστερεί και η υποχρεωτική προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε τέσσερις περιοχές (Ψυχικό, Φιλοθέη, Νέος Βουτζάς και Δελφοί) την οποία διέταξε έως τα τέλη του 2016 το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αναδρομική ισχύ μάλιστα από τον Ιούνιο του 2016, μετά από προσφυγές φορολογουμένων. Συστάθηκαν τέσσερις ειδικές επιτροπές οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα το έργο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ