Ζοφερό το μέλλον των επιχειρήσεων

Ζοφερό το μέλλον των επιχειρήσεων
Ο αργός «θάνατος» του εμποράκου αποτυπώνει την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες λόγω αδυναμίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά του έξοδα.

Η επιχειρηματικότητα είναι το μεγαλύτερο θύμα των μνημονίων η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο λυγίζει υπό το βάρος δανείων φόρων και μειωμένης ζήτησης.
Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν με αποτέλεσμα να βουλιάζει η αγορά με λουκέτα, ακάλυπτες επιταγές και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Λουκέτα: Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από την εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ η οποία αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα κλείσουν 18.700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα χαθούν περίπου 34.000 θέσεις εργασίας! Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, για το επόμενο διάστημα, 4 στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4%).
Όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το β' εξάμηνο του 2016 ο κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση για περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (59,8 %), ενώ μόνο για το 13,4 % των επιχειρήσεων σημειώθηκε αύξηση στον κύκλο εργασιών.

Ακάλυπτες επιταγές: Τον Φεβρουάριο καταγράφηκε αύξηση των ακάλυπτων επιταγών γεγονός που συνδέεται με τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες ρευστότητας στην ιδιωτική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων της Τειρεσίας το ύψος ακάλυπτων επιταγών το Φεβρουάριο ανήλθε στα 42,5 εκατ. ευρώ, από 22,4 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί πως το ύψος ακάλυπτων επιταγών το Φεβρουάριο 2016 είχε διαμορφωθεί στα 36,5 εκατ. ευρώ. Οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίστηκαν τον Φεβρουάριο 2017 ανήλθαν στα 758 τεμάχια, ενώ τον Ιανουάριο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 788.
Μείωση καταγράφηκε στις απλήρωτες συναλλαγματικές το Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2017. Αναλυτικότερα το ποσό των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 10,5 εκατ. ευρώ από 15,6 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι απλήρωτες συναλλαγματικές που αποσύρθηκαν το Φεβρουάριο 2017 ανήλθαν στα 2.403 τεμάχια, ενώ τον Ιανουάριο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.529.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Άλλωστε και τα στοιχεία Ιανουαρίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς την εφορία επιβεβαιώνουν την ταμειακή στενότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τον Ιανουάριο σημείωσαν έκρηξη αφού μέσα σε ένα μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους και άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 1,63 δισ. ευρώ.
Στο τέλος Ιανουαρίου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν σε 93,4 δισ. Ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ