Η οικοδομή πέφτει και τα υλικά αυξάνονται

Η οικοδομή πέφτει και τα υλικά αυξάνονται
Μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα να έχει υποχωρήσει στο ναδίρ και οι οικοδόμοι να βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν τα μεροκάματα τους να συρρικνώνονται, την ίδια στιγμή οι τιμές των οικοδομικών υλικών ανεβαίνουν στα ύψη!

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε άνοδο κατά 0,3% έναντι πτώσης 2,3% τον αντίστοιχο μήνα του 2016.
Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, κατεγράφη αύξηση 0,1% έναντι κάμψης 0,2% τον Φεβρουάριο του 2016. Ο μέσος δείκτης στο διάστημα Μαρτίου 2016 - Φεβρουαρίου 2017, υποχώρησε κατά 1,3% έναντι μείωσης 2% την περίοδο 2015 - 2016.

Και μέσα σε όλα αυτά οι έλληνες φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν το 2016 περισσότερους φόρους ακινήτων σε σχέση με το 2009. Αυτό αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της κατακόρυφης επιβάρυνσης της κτηματαγοράς και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεργία εκτοξεύθηκε, τα εισοδήματα των νοικοκυριών υποχώρησαν σημαντικά και η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση, από την οποία ακόμη δεν έχει εξέλθει.

Κύκλοι της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι ο ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για την αγορά ακινήτων, όπου οι συναλλαγές έχουν σχεδόν καταρρεύσει, αλλά και για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα. Ακόμη και για κενά διαμερίσματα και οικόπεδα οι ιδιοκτήτες πληρώνουν υπέρογκους φόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ