Κυρίαρχες οι... αρκούδες και στο χρηματιστήριο της τέχνης

Κυρίαρχες οι... αρκούδες και στο χρηματιστήριο της τέχνης
Με μελανά χρώματα ζωγράφισε η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα την παγκόσμια αγορά έργων τέχνης, η οποία συρρικνώθηκε πέρυσι για δεύτερη διαδοχική χρονιά, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της πιστωτικής κρίσης.

Η οικονομική ύφεση έδωσε τη χαριστική βολή σε ένα χώρο ούτως ή άλλως ευάλωτο και ασταθή: τον κόσμο της αγοράς τέχνης. Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Art Basel οι πωλήσεις έργων τέχνης υποχώρησαν κατά 11% το 2016 παγκοσμίως, καθώς η αξία έργων και αντικών που πωλούνται στις δημοπρασίες βυθίστηκε παραπάνω από 25% σε σχέση με το 2015.

Η έκθεση, την οποία δημοσίευσαν από κοινού η UBS και η ερευνητική και συμβουλευτική εταιρία Arts Economics, αποκάλυψε ότι η συνολική αξία των πωλήσεων υποχώρησε πέρυσι κατά 11% σε 56,6 δισ. δολάρια.

Οι δημοπρασίες έργων τέχνης ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων της προηγούμενης χρονιάς. Η αξία πωλήσεων σε δημόσιες δημοπρασίες υποχώρησε κατά 26% σε 22,1 δισ., με τις πωλήσεις high-end έργων τέχνης με αξία άνω του ενός εκατ. δολαρίων να εμφανίζει πτώση 34% το 2016.
Οι δύο μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών Sotheby’s και Christie’s έχασαν μερίδιο αγοράς, αντιπροσωπεύοντας το 38% των συνολικών πωλήσεων από 42% το 2015.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν η κορυφαία χώρα για πωλήσεις έργων τέχνης, με ετήσιο μερίδιο αγοράς 40% σε όρους αξίας, παρότι αυτό περιορίστηκε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το 2015.

Η Βρετανία ήρθε δεύτερη με μερίδιο 21%, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Κίνα κατέγραψε άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας στο δικό της μερίδιο που διαμορφώθηκε στο 20% του συνολικού: η ασιατική χώρα έχει παραπάνω από τριπλασιάσει το μερίδιο αγοράς της, που ήταν μόλις στο 8% το 2006, ενώ την περασμένη χρονιά ανέκαμψε και σε σύγκριση με το 2015 οπότε έχασε έδαφος εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ