Στο "σφυρί" βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη

Στο "σφυρί" βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη
Απάντηση στο χάος των Ειρηνοδικείων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηρίζεται το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι έτοιμη όπως όλα δείχνουν τον φθινόπωρο και αναμένεται να ξεμπλοκάρει μια διαδικασία η οποία έχει γίνει βραχνάς για την κυβέρνηση αλλά πολλούς πολίτες που επιθυμούν να εκπλειστηριάσουν ιδιοκτησίες τους και δεν μπορούν.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους 52.000 πλειστηριασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009 και ακολουθώντας συνεχώς πτωτική τάση, φθάσαμε το 2016 να έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.800 πλειστηριασμοί, ενώ οι τράπεζες στο πλαίσιο της υποχρέωσης για μείωση των "κόκκινων" δανείων έως τα τέλη του 2019, έχουν δεσμευθεί ότι θα πρέπει να ανακτήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις.

Οι τράπεζες έχουν εντοπίσει περί τoυς 30.000 δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών και οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση με την τράπεζά τους, τη στιγμή που διαθέτουν παράλληλα υψηλές καταθέσεις. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα είναι αυτοί που θα μπουν στο στόχαστρο των πρώτων πλειστηριασμών προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη έτοιμα προς πλειστηριασμό πάνω από 10.000 ακίνητα σε βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας αλλά και πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που η αξία των ακινήτων είναι μεγάλη όπως την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Κρήτη και την Χαλκιδική.

Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δώσει τέλος σε αυτές τις “παραστάσεις” και θα διεκπεραιώσει μια μεγάλη λίστα κατασχεμένων ακινήτων που είναι προς εκποίηση. Παράλληλα, θα δοθεί και ένα σαφές μήνυμα στους κακοπληρωτές, ότι η εποχή της κατά συνείδηση συσσώρευσης χρεών, έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ