Έτσι θα βγάζουν τα ακίνητα των οφειλετών στο σφυρί

Έτσι θα βγάζουν τα ακίνητα των οφειλετών στο σφυρί
Τον… μπούσουλα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών και των λοιπών αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) αλλά και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, συμπεριέλαβε σε μια εγκύκλιο 23 σελίδων ο διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Στόχος, να αποσαφηνιστεί το νέο τοπίο όπως διαμορφώθηκε μετά και τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στους σχετικούς νόμους με τις μνημονιακές παρεμβάσεις του 2015.

Η βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει βέβαια με το γεγονός ότι τα κατασχεμένα ακίνητα, εκτιμώνται πλέον με βάση την εμπορική τους αξία κατά τον χρόνο της κατάσχεσης ενώ αυτή είναι και η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό. Δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα η πρώτη προσφορά μπορούσε να στηριχτεί στην αντικειμενική αξία (κατά κανόνα πολύ υψηλότερη από την πραγματική) είναι προφανές ότι τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό θα δοθούν και με πολύ χαμηλότερο τίμημα.

Υπάρχουν όμως και άλλες αλλαγές που διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς;

  1. Προβλέπεται η κατάθεση από κάθε πλειοδότη, εγγυοδοσίας ίσης με το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς αντί του 100% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
  2. Παρέχεται η δυνατότητα στον υπερθεματιστή να καταβάλλει το εκπλειστηρίασμα στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και με επιταγή έκδοσης της τράπεζας και όχι μόνο με μετρητά όπως ίσχυε μέχρι τώρα
  3. Ο πλειστηριασμός θα γίνεται μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές ενώ οι προφορικές προσφορές θα υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες.
  4. Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός από 1 έως 31 Αυγούστου ενώ μέχρι πρότινος ήταν από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ