Σε υψηλά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου

Σε υψηλά επίπεδα η τιμή του πετρελαίου
Σε υψηλά επίπεδα 18 μηνών εκτοξεύθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, στην πρώτη ημέρα συνεδρίασης για το 2017, ενισχυμένες από τις ελπίδες για μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς μετά τη συμφωνία μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών για μείωση της παραγωγής, η οποία ενεργοποιήθηκε την Κυριακή.

Η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε κατά 1,55 δολάριο το βαρέλι ή περισσότερο από 2% στα 58,37 δολάρια και είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2015. Η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά 1,52 δολάριο το βαρέλι στα 55,24 δολάρια, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.

Η 1η Ιανουαρίου 2017 αποτελεί την ημερομηνία επίσημης έναρξης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. «Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι μειώσεις της παραγωγής από μέλη του ΟΠΕΚ και χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ αυξάνουν τις ελπίδες μείωσης της παγκόσμιας υπερβάλλουσας προσφοράς πετρελαίου», δήλωσε υψηλόβαθμος οικονομολόγος για ενεργειακά θέματα στην τράπεζα ABN AMRO στο 'Αμστερνταμ. Ο επικεφαλής αναλυτής για την αγορά της CMC Markets συμφώνησε: «Οι αγορές θα αναζητούν νέα στοιχεία για τις μειώσεις της παραγωγής. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι άλλες χώρες θα είναι δεσμευμένες στη συμφωνία, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ