Ποιοι επενδυτές "ψηφίζουν" Ελλάδα

Ποιοι επενδυτές "ψηφίζουν" Ελλάδα
Μετά από ένα «καταστροφικό» 2015 το κλίμα βελτιώθηκε εντός του έτους με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η ροή άμεσων ξένων επενδύσεων προς την ελληνική οικονομία.

Έντονη κινητικότητα παρατηρήθηκε στον τουριστικό κλάδο αλλά και στον χρηματοοικονομικό με κομβικό σημείο την διευθέτηση «κόκκινων» δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων. Με αυτά τα δεδομένα και καθότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2016 δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ισοζύγιο εκροών – εισροών επενδύσεων θα είναι εφέτος θετικό.

Το… πρόσημο σε κάθε περίπτωση θα είναι θετικό καθώς η βάση σύγκρισης είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Και αυτό καθώς το 2015 ήταν η χειρότερη χρονιά από την έναρξη της κρίσης.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της UNCTAD, της αρμόδιας υπηρεσίας εμπορίου του ΟΗΕ, δείχνουν ότι για το σύνολο του 2015, στην Ελλάδα οι εκροές ξένων κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές, με αποτέλεσμα η χρονιά να κλείσει με συνολικές αποεπενδύσεις της τάξης των 289 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, καταγράφηκαν οι χαμηλότερες σε αξία άμεσες ξένες επενδύσεις λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν με τα capital controls και την αβεβαιότητα ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά το 2015, το συνολικό ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων από ξένους ομίλους στην Ελλάδα περιορίστηκε στα 17,68 δισ. ευρώ, έναντι 35 δισ. ευρώ που ήταν το εν λόγω απόθεμα κεφαλαίων το οποίο βρισκόταν στη χώρα το 2010.
Πάντως, με την αποσαφήνιση των σχέσεων με τους πιστωτές και την εικόνα συμμόρφωσης με τους όρους του προγράμματος προσαρμογής, η οποία εκφράστηκε και με την πρόσφατη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η επενδυτική εικόνα της χώρας εκτιμάται ότι βελτιώθηκε μέσα στο 2016. Το βασικό επενδυτικό ενδιαφέρον προκύπτει κυρίως στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων αλλά και της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος. Πιο αναλυτικά και χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του τις συμφωνίες του ΤΑΙΠΕΔ στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων τις τελευταίες ημέρες συμφωνήθηκε η πώληση δανείου της MIG, με ανεξόφλητο υπόλοιπο 150 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank στο private equity fund Fortress καθώς και η εξαγορά των αιολικών πάρκων της γαλλικής EDF από το Libra Group του εφοπλιστή Λογοθέτη. Επίσης, η εταιρεία Ikos Resort απέκτησε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της «Ξενοδοχεία Χανδρής» στην Κέρκυρα.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην πώληση του ξενοδοχείου Hilton της Αθήνας από την Alpha Bank σε κοινοπραξία του τουρκικού ομίλου Dogus και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., ιδιοκτήτριας εταιρείας του Costa Navarino στη Μεσσηνία. Το τίμημα της πώλησης του Hilton, η οποία έκλεισε στα τέλη του Οκτωβρίου, ανήλθε στα 142 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί η πώληση του 80% της ασφαλιστικής Eurolife από τη Eurobank στη Fairfax Financial Hondings καθώς και η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς στο γερμανικό όμιλο Ergo, που ανήκει στη Munich Re.

Επίσης, σημαντική είναι η επένδυση της British American Tobacco στον Πειραιά, για τη δημιουργία του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου της εταιρείας στις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΣΕΠ Α.Ε. Η επένδυση ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου 2016 και ήδη τα οφέλη είναι πολλαπλά για την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, τις μεταφορές και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Η επένδυση έχει ήδη προσφέρει πάνω από 10 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο αυξάνει κατά 1 δισ. τσιγάρα τη διακίνηση μέσω του λιμανιού του Πειραιά.

Μέσα στο 2016 πραγματοποιήθηκαν επίσης τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Landis + Gyr στην Κόρινθο, καθώς η εταιρεία, που αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης ενέργειας για τον τομέα των εταιρειών κοινής ωφέλειας, αποφάσισε να κλείσει τη μονάδα της στο Τσουγκ της Ελβετίας, έπειτα από 100 χρόνια λειτουργίας, και να τη μεταφέρει στην Ελλάδα. Στις εγκαταστάσεις, που απλώνονται σε ένα χώρο 55 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, προστέθηκαν ήδη νέα κτίρια που θα φιλοξενήσουν νέες γραμμές παραγωγής, καθώς και αυτές που μεταφέρθηκαν από την Ελβετία.

Παράλληλα, σημαντικές επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της Dunapack (πρώην Viokyt) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει o νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο αυστριακός όμιλος Prinzhorn, με στόχο τον τριπλασιασμό της παραγωγικής της δυναμικότητας. Πρόκειται για εταιρεία που εξειδικεύεται στην παραγωγή εκτυπωμένων κυματοειδών συσκευασιών και βρίσκεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατασκευαστές συσκευασιών στην Ελλάδα για περισσότερα από 40 χρόνια. Οι επενδύσεις αφορούν την αναβάθμιση των κατασκευαστικών εγκαταστάσεων στο Σχηματάρι με παραγωγική μονάδα (corrugator) 2,5 μέτρων, που θα αυξήσει την ικανότητα παραγωγής κατά τρεις φορές.

Αλλά και η αλυσίδα τουρκικών ζαχαροπλαστείων Mado, που διαθέτει 310 καταστήματα στην Τουρκία, ετοιμάζει τώρα την εξάπλωσή της στα Βαλκάνια μεέδρα τη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφεζαχαροπλαστείων της Τουρκίας πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αφού μόνο για τα δύο πρώτα καταστήματά της στη Θεσσαλονίκη, δαπανά το ποσό των 1,5 εκατ. ευρώ.

Ποιες χώρες επενδύουν στην Ελλάδα

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ξένη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε κυρίως από εταιρείες εισαγωγικών χωρών, όπως είναι η Γερμανία. Ακολουθούν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Κύπρος. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς βρίσκονται επίσης στο top 10 των χωρών που επενδύουν στην Ελλάδα, έχοντας αυξήσει την παρουσία τους στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Από τους κλάδους της μεταποίησης, εκείνος που την τελευταία δεκαετία προσέλκυσε τις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις ήταν αυτός των χημικών, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα στο διάστημα αυτό. Μετά τα χημικά, ακολουθούν οι κλάδοι τροφίμων, μηχανημάτων και μετάλλων.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η είσοδος της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ και των γαλλικών τραπεζών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα φέρνει τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην κορυφή της λίστας για τη δεκαετία, όμως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των επενδύσεων στο real estate, έπειτα και από τη σημαντική πτώση στις τιμές των ακινήτων, που έχει δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ