Έρχονται 150.000 θέσεις εργασίας

Έρχονται 150.000 θέσεις εργασίας
Σχέδιο για τη δημιουργία 100-150.000 θέσεων εργασίας το έτος για την τριετία 2018-2020 παρουσίασε στους επικεφαλής των δανειστών η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ξεκίνησε στις 17:30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30, οι θεσμοί κατανοούν την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας, παράλληλα με την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, δέχτηκαν τους στόχους που έθεσε η αρμόδια υπουργός και αναγνώρισαν την αναγκαιότητα παροχής τεχνογνωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο πιθανότατα να εντάσσεται και η πρόταση από την ελληνική πλευρά για συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης συνάντησης από την πλευρά των θεσμών αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης, όμως, το καθαρά οικονομικό-δημοσιονομικό σκέλος της πρότασης δεν τέθηκε στο τραπέζι.
Στην πράξη κατά τη σημερινή συνάντηση παρουσιάστηκε το καθαρά τεχνικό κομμάτι της πρότασης που αφορά:

Α) Τη δημιουργία 50.000 – 75.000 θέσεων εργασίας το χρόνο μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Β) άλλες 50-75.000 θέσεις εργασίας με στόχευση σε ειδικές ομάδες ανέργων όπως είναι νέοι 22 – 29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα (προκειμένου να ανασχεθεί το «brain drain») και άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών που παραμένουν για μεγάλο διάστημα εκτός αγοράς εργασίας.

Το καθαρά χρηματοδοτικό κομμάτι, που επηρεάζει άμεσα και την κουβέντα για τα δημοσιονομικά (σ.σ. κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι θα εξαιρείται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση το πρόγραμμα) θα γίνει με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της παραμονής των θεσμών στην Αθήνα να υπάρξει και νέα συνάντηση με την κα Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, το κονδύλια τα οποία απαιτούνται για την υλοποίηση του προαναφερθέντος πλάνου προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ για την τριετία 2018-2020. Τα κονδύλια αυτά μπορούν ως επί των πλείστον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εξευρεθούν ως δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ή άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, ESM). Αυτό σημαίνει πως η λήψη ενός τέτοιοι δανείου θα επηρεάσει την εξέλιξη του ελληνικού δημοσίου χρέους και συνεπώς η υλοποίηση του εν λόγω πλάνου απασχόλησης ανέργων αποτελεί αντικείμενο συναπόφασης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των ανωτάτων κλιμακίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ