Γιάννης Στουρνάρας: Τρεις και όχι τέσσερις οι μειώσεις επιτοκίων το 2024

Γιάννης Στουρνάρας: Τρεις και όχι τέσσερις οι μειώσεις επιτοκίων το 2024

Δεν κινδυνεύει ο στόχος για πληθωρισμός 2% στα μέσα του 2025 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τρεις φορές φέτος αντί για τέσσερις, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέτασε τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και «θεωρούμε πλέον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 ως το πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Liberal, την οποία αναμεταδίδει το Bloomberg.

Οι αριθμοί για τον πληθωρισμό συνάδουν με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ, αλλά τα στοιχεία για την παραγωγή του πρώτου τριμήνου ήταν μια θετική έκπληξη, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.

Ασφαλής ο στόχος του 2%

«Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, τότε η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι πιθανό να είναι οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψή μας για τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του 2% στα μέσα του 2025», επεσήμανε.

Στοιχεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα αποκάλυψαν ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ σταμάτησε στο 2,4% τον Απρίλιο, ακόμη και όταν τα κέρδη στις τιμές των υπηρεσιών υποχώρησαν. Παράλληλα, το ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σημείωσε αύξηση 0,3% – η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί το τελευταίο ενάμιση έτος.

Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεδριάσουν στις αρχές Ιουνίου, αλλά παραμένει ασαφές ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους. Μερικά «dovish» μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πιέζουν για back-to-back βήματα, ενώ τα πιο «γεράκια» αξιωματούχοι είναι πιο επιφυλακτικοί.

Πηγές ανησυχίας

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκφράζει ανησυχία κυρίως για τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλον τον κόσμο και τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Εάν διαταραχθεί η βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ, «τότε θα δούμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε όλο τον πλανήτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ