Jefferies: Νέα υψηλότερη τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,25 ευρώ

Jefferies: Νέα υψηλότερη τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,25 ευρώ

H Jefferies εκτιμά ότι η ανάπτυξη των δανείων βρίσκεται σε καλό δρόμο

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies αυξάνει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,25 ευρώ από 5,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς.

Η αύξηση των κερδών του ομίλου ήταν σημαντική στο πρώτο τρίμηνο και ως αποτέλεσμα των οριακών αλλαγών στα κέρδη ανεβάζει και την τιμή-στόχο και διατηρεί και τη σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή.

Η επενδυτική τράπεζα μείωσε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για το 2024 κατά 2%, λόγω των έκτακτων δαπανών του τριμήνου, αλλά αύξησε την πρόβλεψη για τα έσοδα από προμήθειες. Οι εκτιμήσεις για τα έτη 2025 και 2026 έχουν βελτιωθεί ελαφρώς λόγω των καλύτερων εσόδων από αμοιβές, ενώ οι υπόλοιπες εκτιμήσεις της παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

H Jefferies εκτιμά ότι η ανάπτυξη των δανείων βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ το τρίμηνο ήταν κατά 6% υψηλότερες σε ετήσια βάση, με την Τράπεζα Πειραιώς να επαναλαμβάνει τον στόχο της για καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2024. Οι αποπληρωμές είναι εποχικά υψηλότερες το α’ τρίμηνο, ενώ η διοίκηση σχολίασε στο conference call ότι είδε “τις αποπληρωμές να στεγνώνουν” κατά το β’ τρίμηνο, ενώ το δ’ τρίμηνο είναι συνήθως το ισχυρότερο από πλευράς αύξησης των δανείων.

Το κόστος καταθέσεων τρέχει επίσης καλύτερα από το αναμενόμενο. «Όπως αναμενόταν, το κόστος καταθέσεων παρέμεινε σχετικά σταθερό κατά το α’ τρίμηνο και συνεχίζει να κινείται κάτω από το guidance, γεγονός που συνεπάγεται δυνητική άνοδο του NII, την οποία ήδη έχουμε ενσωματώσει στις εκτιμήσεις μας. Το beta καταθέσεων αυξήθηκε σε 14% (από 13% το δ’ τρίμηνο του 2023), ενώ το μείγμα των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 23%. Τα τέλη συνεχίζουν να αυξάνονται και ήταν καλύτερα του αναμενόμενου με τα μη χρηματοοικονομικά έσοδα προς ενεργητικό (NFI/Assets) να αυξάνεται στις 76 μ.β. (από 74 μ.β. το δ’ τρίμηνο του 2023 και κορυφαία επίδοση με τις ελληνικές ομοειδείς επιχειρήσεις στις 57 μ.β. το 2023) και 19% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Η διοίκηση το απέδωσε αυτό στη συνεχιζόμενη εστίαση και στρατηγική της για διαφοροποίηση στις πηγές εσόδων και το αποτύπωμά τους. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 10 δισ. ευρώ αυξήθηκαν κατά 8% σε διαδοχικό επίπεδο και ήδη έχει επιτευχθεί ο στόχος τους για το τέλος του 2024», εξηγεί η επενδυτική τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ